Quantcast
La Tribune: Ο Τσίπρας κέρδισε χρόνο για τη διαπραγμάτευση - enikonomia.gr
share

La Tribune: Ο Τσίπρας κέρδισε χρόνο για τη διαπραγμάτευση

δημοσιεύτηκε:

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλλει τη σημερινή πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ,να ενοποιήσει την πληρωμή των δόσεων και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας “ La Tribune”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε την αλήθεια – ότι η Αθήνα είχε το € 300 εκατομμύρια για να πληρώσει το ΔΝΤ – τότε κέρδισε περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Η 30η Ιουνίου φαίνεται καταλληλότερη ημερομηνία για να πληρωθούν οι δόσεις.

Οι πιστωτές και οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο.

Δύο σχέδια που προτείνονται από τα δύο μέρη έχουν την πραγματικότητα απορριφθεί.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει ότι η πρόταση 5 σελίδων των δανειστών , οι οποίοι απαιτούν σημαντική αύξηση του ΦΠΑ με την εξαφάνιση του πολύ μειωμένου συντελεστή και περικοπές στις συντάξεις, ήταν μια “φάρσα.

“Απέναντι, οι πιστωτές εξετάζουν το σχέδιο 47 σελίδων των Ελλήνων” αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ερασιτεχνισμό.

«Η εύρεση μιας κοινής θέσης θα είναι πολύ δύσκολη . Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ακόμα σε θέση να επιτύχει μια συμφωνία στη βάση του σχεδίου του”.

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τον κύριο μοχλό της πίεσης – που έχει επίσης ένα σημαντικό ρίσκο για τον εαυτό του και την Ελλάδα: την απειλή χρεοκοπίας.

Επιπλέον, με την καθυστέρηση η Ελλάδα έστειλε μήνυμα προς τους πιστωτές: η χώρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της.

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη.

Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να αφήσει χρόνο για να δώσει ακόμη μια ευκαιρία σε μια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές, ότι η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει στη βάση του σχεδίου από τους πιστωτές.

Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα περικοπών στις συντάξεις.

Το μπαλάκι είναι περισσότερο από ποτέ στο στρατόπεδο των πιστωτών. Θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι ή όχι να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.