Quantcast
ΛΑΕ: Νέα φοροεπιδρομή ύψους 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζουν κυβέρνηση και «κουαρτέτο» - enikonomia.gr
share

ΛΑΕ: Νέα φοροεπιδρομή ύψους 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζουν κυβέρνηση και «κουαρτέτο»

δημοσιεύτηκε:

Στις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ) αποκαλύφθηκαν τα σχέδια μιας νέας φοροεπιδρομής ύψους 1,7 δις, σε βάρος κυρίως των λαϊκών στρωμάτων  υποστηρίζει η ΛΑΕ.

Παρ’ ότι ο θόρυβος στα media γίνεται κυρίως για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος (από 42% σε 50%), αλλού βρίσκεται η ουσία, χωρίς να υποτιμάμαι η σημασία του αν πράγματι μπορούσε να επιβαρύνει τα μεγάλα εισοδήματα που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, με σκανδαλώδη προνόμια, off-shore εταιρίες, κά.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι διατηρείται το μεγάλο «έλλειμμα» προοδευτικότητας στη φορολογική κλίμακα και κυρίως με διατήρηση του χαμηλότερου συντελεστή στο 22% που επιβαρύνει χαμηλά εισοδήματα, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν και φορολογία ΦΠΑ (23%) και άλλους έμμεσους φόρους κατανάλωσης, σημαίνει ότι πάνω από 50% του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων «εξαερώνεται» από τη βαριά φορολογία.

Αν κάτι πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό σύστημα είναι: α) αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων με μείωση των δεύτερων (κυρίως του ΦΠΑ σε βασικά είδη), β) εφαρμογή προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια και χαμηλό φορολογικό συντελεστή, γ) καθιέρωση 12.000 € αφορολόγητου για κάθε φορολογούμενο, δ) κατάργηση σκανδαλωδών προνομίων της ολιγαρχίας και ε) πάταξης της φοροδιαφυγής (λαθρεμπόριο, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, φοροκλοπή ΦΠΑ κά).
Ασφαλώς το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με φορολογικά μέτρα, αλλά χρειάζεται αύξηση του εθνικού εισοδήματος, με παραγωγική ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και πάνω απ’ όλα βαθιά διαγραφή του δημόσιου χρέους και αποτίναξη της ευρωζωνικής επικυριαρχίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.