Quantcast
Λαφαζάνης: Θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία - enikonomia.gr
share

Λαφαζάνης: Θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία

δημοσιεύτηκε:

Θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία χρυσού διαβεβαίωσε για μια φορά ακόμη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης την αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και πρόσθεσε ότι «η αντίθεση της κυβέρνησης είναι με τις αυθαιρεσίες της Eldorado Gold που είχε συνηθίσει να δρα ανεξέλεγκτα και να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, ενώ τώρα επιχειρεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της».

Ο υπουργός συναντήθηκε χθες στο υπουργείο με αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας ΥΠΑΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.

Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις πολύμορφες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση των εργασιών και η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας της «Ελληνικός Χρυσός» τόσο στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, όσο και στις γενικότερες αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.

Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους καθώς όπως είπαν, η επιχείρηση στηριγμένη σε αποφάσεις αδειοδότησης των προηγούμενων κυβερνήσεων, των οποίων αμφισβητείται η νομιμότητα, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στις Σκουριές.

Αμέσως μετά, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη, Γιάννη Μίχο και τον πρώην δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Στρυμονικού Κόλπου, Βασίλη Ναούμ, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρας Τσανάκα, Κατερίνας Παπανάτσιου και Κατερίνας Ιγγλέζη.

«Αιμορραγούμε σαν περιοχή» υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χαρακτήρισαν φλέγον το ζήτημα του χρυσού και ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργείου για την επίλυσή του, καθώς υπάρχει γενικευμένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τις απαράδεκτες δραστηριότητες της Eldorado Gold.

Παράλληλα, ενημέρωσαν για τις έξι παρεμβάσεις του Δήμου Βόλβης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις αυθαιρεσίες της εταιρίας, καθώς και τις επόμενες κινήσεις που έχουν δρομολογήσει, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Και στις δύο συναντήσεις, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως το υπουργείο εξετάζει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε μια σειρά από ενέργειες, όπως:

Η ανάκληση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών». Η αναστολή της αποψίλωσης δάσους 300 στρεμμάτων. Η επιστροφή των τεχνικών μελετών που αφορούν τις Μονάδες Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, που όπως διαπιστώθηκε έχουν μια σειρά από παραλείψεις και άλλα προβλήματα.

Ο υπουργός ανάφερε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν καμία αντιδικία με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τους οποίους έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Η αντίθεση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης, είναι με τις αυθαιρεσίες της Eldorado Gold που είχε συνηθίσει να δρα ανεξέλεγκτα και να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, ενώ τώρα επιχειρεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Τέλος ο κ. Λαφαζάνης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Χαλκιδική, όχι μόνο για να δει από κοντά την κατάσταση, αλλά και με στόχο να δρομολογηθεί ένα σχέδιο ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, με την ανάδειξη όχι μόνο του τουρισμού, αλλά και όλων των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.