Quantcast
ΛΑΓΗΕ: Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύει με κατάρρευση - enikonomia.gr
share

ΛΑΓΗΕ: Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύει με κατάρρευση

δημοσιεύτηκε:

Την καταβολή των ποσών που χρωστάει το ελληνικό δημόσιο προς τη ΔΕΗ, προκειμένου κι εκείνη με τη σειρά της να καταβάλλει τα οφειλόμενα προς τον ΛΑΓΗΕ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, ζητάει ο πρόεδρος του Λειτουργού Τάσος Γκαρής, με επείγουσα επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Στην επιστολή, που παρουσιάζει  το energypress, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις συνέπειες στην ομαλή λειτουργία, έως και κατάρρευση, της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες οφείλονται αφενός στη μη εξάλειψη μέχρι σήμερα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και αφετέρου στις καθυστερήσεις και την μερική μόνο απόδοση από πλευράς ΔΕΗ (μέσω ΑΔΜΗΕ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρεία μας, που αποτελούν πόρους του Ειδικού αυτού Λογαριασμού.
Άμεσο επακόλουθο των ανωτέρω είναι η από πλευράς ΛΑΓΗΕ καθυστέρηση εξυπηρέτησης των οφειλών προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ, η οποία ανέρχεται πλέον σε τρείς και συντόμως σε τέσσερις μήνες».
Όπως αποκαλύπτεται στην επιστολή, ο Λειτουργός χρειάζεται 345εκατ. στις δύο εβδομάδες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου, τουλάχιστον, να περιοριστούν οι υπερημερίες στους 2 μήνες. Όπως αναφέρει ο κ. Γκαρής «Με βάση τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ στο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν συνολικά περίπου 345 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ), προκειμένου η καθυστέρηση εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ να μην υπερβαίνει τους 2 μήνες. Στοχεύοντας στην επίλυση μεγάλου μέρους των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, πρέπει να ληφθούν, για την διασφάλιση του Ειδικού Λογαριασμού, περαιτέρω μέτρα για την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τους εκ του νόμου οφειλέτες».
Δικαστικές ενέργειες

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.