Quantcast
Le Figaro: Ποιος θα είναι ο λογαριασμός ενός Grexit για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους - enikonomia.gr
share

Le Figaro: Ποιος θα είναι ο λογαριασμός ενός Grexit για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους

δημοσιεύτηκε:

Το ζήτημα ενός Grexit ο τελικός κίνδυνος σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας θεωρείται πλέον πιθανός στις Βρυξέλλες αλλά και στις αίθουσες συναλλαγών, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» που διερευνά ποιος θα είναι ο λογαριασμός μιας ελληνικής χρεοκοπίας για τη Γαλλία αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Εάν δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του χρέους της χώρας η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στος επερχόμενες προθεσμίες και ιδιαίτερα  να μην είναι σε θέση να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου

Η συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών είναι αποφασιστικής σημασίας για να αποφευχθεί η πτώχευση μιας χώρας.

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε περίπου € 320 δισεκατομμύρια. 

Στο επίπεδο της Ελλάδα, είναι ένα κολοσσιαίο ποσό.

Είναι στην πραγματικότητα το ισοδύναμο του πλούτου που παράγει η χώρα σε περισσότερο από ένα χρόνο και μισό, σε επίπεδο που θεωρείται μη βιώσιμο από τους οικονομολόγους.

Η «τρόικα» που σχηματίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση , την ΕΚΤκαι το ΔΝΤ έσπευσε σε βοήθεια των Ελλήν ν, δύο φορές, πρώτα το 2010 και το δεύτερο το 2012. Αυτές οι διασώσεις έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει πτώχευση και τους ευρωπαίους εταίρους της να βρουν καταφύγιο από το φαινόμενο του ντόμινο.

Αλλά έχουν επίσης διογκώσει σημαντικά το χρέος της χώρας.

Του ελληνικού χρέους κρατούνται 223 δισεκατομμύρια από την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα κράτη μέλη της Νομισματικής Ένωσης, και 33 δισεκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι περίπου 80% από δημόσιους οργανισμούς.

Οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους δεσμούς με την Ελλάδα το 2012.

Ωστόσο, έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, συμφωνώντας να παραιτηθούν από το 70% του χρέους τους, το ισοδύναμο των € 107 δισεκατομμυρίων.

Ωστόσο, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και έξοδο από τις χώρες της ευρωζώνης πίσω από αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς που κατέχουν το χρέος της χώρας, βρίσκονται τα κράτη και ως εκ τούτου οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να τη διάσωση.

Έτσι, πέρα από τα € 223 δισεκατομμύρια, “θα πληρώσουν επίσης τα € 118 δισεκατομμύρια που η ΕΚΤ παρέχει αυτή τη στιγμή σε ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν», λέει ένας εμπειρογνώμονας του ιδρύματος Τα κονδύλια αυτά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό (της τάξης των € 85 δισεκατομμύρια) από τον ΕLA (τον μηχανισμό της επείγουσας παροχής ρευστότητας).

Από τα € 320 δισεκατομμύρια του χρέους της Ελλάδα, η Γαλλία θα μπορούσε να ανακτήσει τουλάχιστον, το 20% του ποσού αυτού, περισσότερο από € 64 δισεκατομμύρια.

Αλλά ο Philippe Waechter στο Natixis Asset Management,υποστηρίζει ΄τοι είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί το πραγματικό κόστος ενός τέτοιου ναυαγίου.Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι «είναι η αξιοπιστία ολόκληρης της ευρωζώνης είναι σε κίνδυνο.»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.