Quantcast
Le Monde: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Le Monde: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στο ελληνικό σχέδιο 20 σελίδων που συζητείται  στις Βρυξέλλες και το ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα ” Le Monde” υπογραμμίζοντας ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα.

” Ο καθένας γνωρίζει πλέον, η Αθήνα, το Παρίσι, το Βερολίνο ή η Ουάσιγκτον  ότι αυτές οι μακρές συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα για το χειρότερο – μια αποτυχία του ελληνικού κράτους, έλλειψη ρευστότητας –  να αποφευχθεί . Οι “χρήσιμες ημέρες” όπως λένε στις Βρυξέλλες είναι τώρα μετρημένες: δέκα, το πολύ, λένε διάφορες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις”.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ και τις θέσεις του που  εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να είναι συγκλίνουσες.

Η Αθήνα προσφέρει μια μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ενώ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ζητούν περισσότερα, για να μεγιστοποιήσουν τα φορολογικά έσοδα της χώρας με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι επίσης στο τραπέζι: το ΔΝΤ θα απαιτήσει συνταξιοδοτήσεις προσωπικού σε ηλικία 67, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τα  65, και οι Έλληνες για 62 χρόνια … Υπάρχει επίσης διαφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

|”Έχοντας επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, η Επιτροπή προτείνει μόνο το 1% του ΑΕΠ της χώρας το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017. Το ΔΝΤ είναι και πάλι, πιο απαιτητικό . και απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και  των υπηρεσιών για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στις 5 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει πράγματι να πληρώσει € 300 εκατομμύρια στο ΔΝΤ. Αρκετές πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν ότι  η Αθήνα μπορεί να βρει τα χρήματα. Αλλά η Ελλάδα εκφράζει την ανησυχία ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να επιστρέψει  στο Ταμείο (€ 336.000.000 στις 12 Ιουνίου, 560 16 και 336 19 Ιουνίου).

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.