Quantcast
Le Monde: Η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα λίγο πριν τη νέα «τελευταία ευκαιρία» - enikonomia.gr
share

Le Monde: Η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα λίγο πριν τη νέα «τελευταία ευκαιρία»

δημοσιεύτηκε:

Τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτη Σύνοδος Κορυφής οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τα χειρότερα για την Ελλάδα αναφέρει η Le Monde.

Μέχρι αυτή τη νέα Σύνοδο Κορυφής που θα αποτελεί ακόμη μία νέα «τελευταία ευκαιρία» της Ευρώπης αποφασίστηκε από την ΕΚΤ την Παρασκευή να διατηρήσει στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί από τις αθρόες εκροές καταθέσεων.

Ωστόσο οι εταίροι ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως: «Είμαστε όλο και πιο κοντά στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αποδοχής της πρότασης των πιστωτών ή να πάω κατευθείαν στη χρεοκοπία», προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

Τάσεις

Ο τόνος είναι σοβαρός και ο χρόνος λιγοστός. Οι προϋποθέσεις αυτές θα καθορίσουν τελικά αν θα συμφωνήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές για «μεταρρυθμίσεις έναντι χρημάτων»;

Ο καθένας, σε κάθε περίπτωση, έχει επίγνωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Αλλωστε την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί εκροές κεφαλαίων άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΚΤ η οποία ενέκρινε αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών με 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στη Le Monde πως αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν για μόλις δύο ημέρες…

Χωρίς συμφωνία η Αθήνα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων ή τουλάχιστον προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών για την διατήρηση της φερεγγυότητάς τους.

Επίσης στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Σε ποια πλευρά θα γείρει η ζυγαριά τη Δευτέρα; Συμφωνία ή ρήξη αναρωτιέται η Le Monde σημειώνοντας πως οι απόψεις διίστανται.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία και το μόνο που θα αρκούσε είναι ο κ. Τσίπρας να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και τον ΦΠΑ. Στη συνέχεια οι πιστωτές θα κάνουν μια κίνηση για το ελληνικό χρέος.

Ενα άλλο εγχείρημα που συνηγορεί υπέρ μιας συμφωνίας βασίζεται στο γεγονός πως ο κ. Τσίπρας βρίσκεται με το όπλο στον κρόταφο και δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ εύθραυστη όπως επίσης και οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Από την άλλη μεριά και οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο καθώς κανένας δεν θέλει να εμπλακεί με ένα Grexit.

Πολλοί στις Βρυξέλλες είναι αισιόδοξοι πως θα βρεθεί μια λύση την τελευταί στιγμή ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν μια ενδοιάμεση συμφωνία με μερική πληρωμή μετρητών ώστε να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.