Quantcast
Le Monde: Η ΕΚΤ θέλει να αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Le Monde: Η ΕΚΤ θέλει να αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Μετά από ακόμη μία αποτυχία, στο Eurogroup το οποίο ήταν «αφιερωμένο» στην Ελλάδα έρχεται σήμερα η ΕΚΤ η οποία συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο με θέμα την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα (ΤτΕ) ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω το ανώτατο όριο του ELA (επείγουσα παροχή ρευστότητας).

Ωστόσο το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διέψευσε την είδηση πως η ΤτΕ ζήτησε από την ΕΚΤ 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA.

Αυτά, τις μέρες, αν κάποιος πιστεύει ότι τα αριθμητικά στοιχεία που κυκλοφορούν μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί υψηλότερες εκροές από το συνηθισμένο.

Τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιουνίου καταγράφηκαν εκροές ύχους 850 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με ημερήσια εφημερίδα της Ελλάδας οι εκροές εκτινάχθηκαν στα 2 δισ. ευρώ στην Τετάρτη και την Πέμπτη.

Θα συζητηθεί έλεγχος κεφαλαίων σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ;

Σύμφωνα με το Reuters, το ερώτημα τέθηκε στο Eurogroup, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ απάντησε ότι δεν ήταν βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 22 Ιουνίου. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από την ΕΚΤ…

 

Ένα σενάριο που μελετήθηκε για λίγες μέρες

Το σενάριο του ελέγχου των κεφαλαίων μελετήθηκε από τους πιστωτές της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.

Είχε τεθεί την Πέμπτη 11 Ιουνίου στην ομάδα Euroworking, την προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας του Eurogroup.

Αυτή η ριζική απόφαση θα, περιορίζοντας τις αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα, για να διατηρηθεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση, είναι στο χέρι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα κάτι τέτοιο θα μπορεί να χρειαστεί να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ μπορεί να λάβει την απόφαση να αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA και πάλι, κάτι που κάνει σχεδόν κάθε εβδομάδα από τον Φεβρουάριο και την αρχή της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές.

Είχε ήδη θέσει το ανώτατο όριο της Τετάρτης 17 Ιουνίου, σε 1,1 δισ. ευρώ. Το Ινστιτούτο στη Φρανκφούρτη εκτιμά πως η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ELA καθώς θεωρεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι φερέγγυα. Αν σταματήσουν να είναι, τ’ότε αυτομάτως θα σταματήσει αυτό το πρόγραμμα, καθώς το καταστατικό της το απαιτεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.