Quantcast
Le Monde: Ο Αλέξης Tσίπρας τα παίζει όλα για όλα - enikonomia.gr
share

Le Monde: Ο Αλέξης Tσίπρας τα παίζει όλα για όλα

δημοσιεύτηκε:

Με κεντρικό θέμα « Ο Αλέξης  Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα» η διαδικτυακή έκδοση της Le Monde υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είτε με τη συμφωνία που θα φέρει στη βουλή παίρνει την πλειοψηφία των βουλευτών και συνεχίζει  είτε παραιτείται.

“Εάν η συμφωνία δεν έχει την έγκριση των μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει” , προειδοποίησε την Τρίτη 23η Ιουνίου το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Για να “τελειώσει” το έργο, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει ένα ακόμα Eurogroup,την Τετάρτη το βράδυ, η ένατη συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ από την αρχή της “κρίσης” με την Αθήνα.

Στη συνέχεια, το τελικό πράσινο φως θα ανάψει για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο τόνος έχει σίγουρα αλλάξει εντελώς στις Βρυξέλλες: δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απειλεί την Ελλάδα με το “Grexit”.

Η συμφωνία φαίνεται στον ορίζοντα: αναμένεται εντός της εβδομάδας “Η βάση για μια συμφωνία που συνεδρίασε σήμερα, βρισκόμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει πλέον να καθυστερήσει τη σύναψη” , είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη σύνοδο κορυφής.

“Πρέπει να κάνουμε τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, δεν μπορούμε να περισσότερο χρόνο”, προειδοποίησε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker

«Η πίεση απέδωσε καρπούς,” αναφέρουν ευρωπαικές πηγές ενώ αναφέρονται στην εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι τώρα πιο κοντά στους πιστωτές, με το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος (η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών πριν από τα τέλη εξυπηρέτησης του χρέους), να ορίζεται σε 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% το 2016.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προτείνεται να απαλειφθεί από το 2016 οι πρόωρες συντάξεις και να επιβληθούν περικοπές στις υψηλότερες συντάξεις.
Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα , ο κ Τσίπρας δεν πήρε τίποτα για την αναμόρφωση του ελληνικού χρέους (€ 322 δισεκατομμύρια, 177% του ΑΕΠ).

Οι πιστωτές, με αξιοσημείωτη εξαίρεση το ΔΝΤ, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις.

Μία αναδιάρθρωση είναι αδιανόητη, επαναλαμβάνουν οι Γερμανοί  , αλλά και οι χώρες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη λιτότητα στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία).

Ακόμη και σε μια πιθανή χαλάρωση των όρων αποπληρωμής (μεγαλύτερες διάρκειες, τα χαμηλότερα επιτόκια), οι συζητήσεις σκοντάφτουν.

“Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων να κάνουν παραχωρήσεις,” τονίζει η πηγή των Βρυξελλών. Και, επιπλέον, υπάρχει συναίνεση για να μην μιλήσουν για αυτό το θέμα σε αυτό το στάδιο, ως μέρος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.