Quantcast
Le Monde: Ο Τσίπρας έχασε την υποστήριξη που είχε στις Βρυξέλλες - enikonomia.gr
share

Le Monde: Ο Τσίπρας έχασε την υποστήριξη που είχε στις Βρυξέλλες

δημοσιεύτηκε:

Στην «κρίση» που υπάρχει στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της αναφέρεται δημοσίευμα της Le Monde.

Ενώ φαινόταν κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι Βρυξέλλες έχουν δείξει κάποια επιείκεια προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλωντ Γιουνκερ,σε σημείο μάλιστα να αναρωτιέται κανείς ,εάν έχασε έναν έναν από τους ελάχιστους υποστηριχτές που είχε.

“Δεν υπήρχε καμία διαπραγμάτευση την Τετάρτη, γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί. Ο φίλος μου, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να μου να στείλει  μια εναλλακτική πρόταση πριν από την Πέμπτη το βράδυ. Στη συνέχεια, υποσχέθηκε να μου να τη στειλει την  Παρασκευή”. είπε ο κ Juncker.

Προφανώς πολύ διπλωματικά, ο Γιούνκερ είπε ότι ήταν «λίγο απογοητευμένος με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή”, κατηγορώντας τον κ.Τσίπρα.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ Juncker εμπλεκόταν προσωπικά ενώ  προσπάθησε να “βοηθήσει” τον Ελληνα πρωθυπουργό , προσφέροντας τις υπηρεσίες της «task force  της Επιτροπής, μιας ομάδα τεχνικών που  είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Αθήνα. Ζήτησε επίσης από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, να συνεργαστεί με την Αθήνα 

“Δεν υπάρχει νέα συνάντηση χωρίς νέες προτάσεις”
Επί της ουσίας, η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο μπορεί να είναι “επιδοκιμαστέο « πολιτικά από τον κ Τσίπρα. 

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Επιτροπή υποστήριξε λιγότερο αυστηρά μέτρα από εκείνα που προβάλλονται από το ΔΝΤ (το οποίο ζητά η  Αθήνα  να ισορροπήσει το σύστημα ήδη από το 2015), ακόμη και για τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα (μεγαλύτερης διάρκειας αποτελεσματική εργασία, κ.λπ.), να κατατεθεί αργότερα, όταν η οικονομία θα έχει ανακάμψει.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας από την Αθήνα, την Τετάρτη, 3 Ιούνη, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να εργαστεί σε μια συμβιβαστική λύση.

Φαίνεται πλέον πολύ πιο επιφυλακτική.

“Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα-Junker εάν δεν υπάρξουν  συγκεκριμένες προτάσεις για συμβιβασμό,” διαβεβαίωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ειναι να επαναληφθούν  οι διαπραγματεύσεις παρουσιάζοντας νέες προτάσεις.

Η Αθήνα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδα που καθορίζονται από τους πιστωτές με την προϋπόθεση ότι  θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός  για τις συντάξεις (συμπεριλαμβανομένης της πριμοδότησης για τις χαμηλότερες συντάξεις) και του  ΦΠΑ στην ενέργεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.