Quantcast
Le Monde: Οι πολύωρες συσκέψεις του κ. Τσίπρα συνεχίζονται τώρα με τους δανειστές - enikonomia.gr
share

Le Monde: Οι πολύωρες συσκέψεις του κ. Τσίπρα συνεχίζονται τώρα με τους δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Πολύωρες συσκέψεις είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Σαββατοκύριακού με τους συνεργάτες του για να βελτιώσει τις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές λίγο πριν το έκτακτο Eurogroup αλλά και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν για τον κ. Τσίπρα αλλά αυτή τη φορά με τους δανειστές. Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες την Κυριακή το βράδι με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ προκειμένουν να τους παρουσιάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις πριν την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής.

 

Καλή βάση για την επίτευξη προόδου

«Η νέα ελληνική πρόταση που έλαβαν ο κ. Γιούνκερ, η κ. Λαγκάρντ αλλά και η ΕΚΤ, αποτελεί μια καλή βάση για την επίτευξη προόδου κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Selmayr Μάρτιν, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής, στο λογαριασμό του στο Twitter.

Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που γίνονται από την Αθήνα για την ταχεία εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ τα οποία μέχρι τώτρα δεν έχουν εκταμιευθεί.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει άλλη μία έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πιθανή αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, ενώ η προοπτική της αθέτησης και η έξοδος της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, τοποθετεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τεντωμένο σχοινί.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εμφανίζεται το ελληνικό χρέος. Εκτιμάται ότι το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2015 σε περίπου 1,1% του ΑΕΠ, ή 1,995 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Επιτροπή υποστήριξε ότι «μεταξύ των υπολογισμών και η δική μας τους, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα των 2 δισ. ευρώ».

«Σήμερα είμαστε σύμφωνοι για τη διαφορά το 2015, αλλά έχουμε ακόμα μια διαφορά 450 εκατ. ευρώ για το 2016» , δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Και για να κλείσει αυτό το κενό, η Αθήνα πρέπει να φτάσει σήμερα στο Eurogroup με λεπτομερή κατάλογο των μέτρων.

 

Αύξηση της φορολογίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον ελληνικό Τύπο, τα μέτρα αυτά εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, μέσω μιας πρώτης αλλαγής του συστήματος ΦΠΑ που θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως, αλλά και για την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις που καταγράφουν κέρδη υψηλότερα από 500.000 ευρώ (την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική πρόταση είχε οριστεί για φόρους σε επιχειρήσεις με κέρδη από 1 εκατ. ευρώ).

Η Αθήνα προσφέρει επίσης περαιτέρω μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες της και είναι διατεθειμένη να αλλάξει το σύστημα της πρόωρης συνταξιοδότησης το 2016, χωρίς μεταβατική περίοδο.

Αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να αποσύρει το μπόνους που στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) ή οριζόντια τμήματα λειτουργούν στο σύνολο των συντάξεων, η ιδέα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων πάνω από € 1.500 το μήνα θα είναι πάνω στο τραπέζι…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.