Quantcast
Λέσβος: 250 «ραντεβού» με τον Πάπα Φραγκίσκο - enikonomia.gr
share

Λέσβος: 250 «ραντεβού» με τον Πάπα Φραγκίσκο

δημοσιεύτηκε:

Θετική εκτίμηση από τον αντιδήμαρχο της Λέσβου Γιώργο Κατζανό, ο οποίος, μιλώντας στην Deutsche Welle, τονίζει ότι με τη σημερινή επίσκεψη όλος ο κόσμος εστιάζει την προσοχή του στη Λέσβο και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Περίπου 3.000 άνθρωποι διαμένουν σήμερα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια. 250 από αυτούς θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν Ποντίφηκα.

Για «ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες» κάνει λόγο και ο επίσκοπος Τρεβήρων Στέφαν Άκερμαν, μιλώντας στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ) της Γερμανίας.

Ο καθολικός επίσκοπος εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενες «ομαδικές επαναπροωθήσεις» προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ επικρίνει τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι σωστό να λαμβάνεται πρόνοια μόνο για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Παράλληλα, ο επίσκοπος Άκερμαν εκφράζει ανησυχίες, ότι οι διακινητές θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ακόμη πιο επικίνδυνα δρομολόγια, μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» για τους πρόσφυγες- μία εξέλιξη που έχει προκαλέσει προβλήματα και στη Λέσβο.

Ενώ παλαιότερα πρόσφυγες και μετανάστες απλώς διέρχονταν από το νησί και μετά από τρεις, τέσσερις μέρες συνέχιζαν την πορεία τους προς τον Πειραιά και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, τώρα πλέον αναγκάζονται να παραμείνουν στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται εντάσεις, ακόμη και μεταξύ των προσφύγων, σημειώνει ο απεσταλμένος της γερμανικής ραδιοφωνίας.

Μιλώντας μαζί του, η Σόνια, μία εθελόντρια από την Ελβετία που είχε παραμείνει ακόμη και τον χειμώνα στη Λέσβο, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα όλα ήταν πολύ ήσυχα, πολύ ειρηνικά. Τώρα βλέπουμε ότι τα πνεύματα οξύνονται, ακόμη και μεταξύ των προσφύγων. Δεν αισθάνομαι κι εγώ απόλυτα ασφαλής, μόλις χθες είχαμε δύο περιστατικά που πρόσφυγες συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Υπάρχει μεγάλη ένταση…».

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.