Quantcast
«Λευκός» καπνός στο Eurogroup – Δίνονται τέσσερις – και όχι έξι – μήνες παράταση - enikonomia.gr
share

«Λευκός» καπνός στο Eurogroup – Δίνονται τέσσερις – και όχι έξι – μήνες παράταση

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία επήλθε μετά από θρίλερ διαπραγματεύσεων πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπουργοί της Ευρωζώνης και Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο που θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκριση της παράτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νίκου Χατζηνικολάου, η συμφωνία αναφέρει ότι δίνεται παράταση στην Ελλάδα για τέσσερις και όχι για έξι μήνες, καθώς οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως αν δινόταν χρόνος έως το τέλος Αυγούστου, οι «κακοί» Έλληνες θα εφάρμοζαν το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί, από το 2016. Γι’ αυτό και δόθηκε χρόνος έως το τέλος Ιουνίου.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν η αλλαγή στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε διαλλακτικότερος από κάθε άλλη φορά στο Eurogroup, μετά από το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί. Στόχος είναι η συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ν. Χατζηνικολάου,  στο περιθώριο του Eurogroup υπήρξαν εισηγήσεις στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για «ξαφνικό θάνατο» της Ελλάδας.

Σημειώνεται επίσης, πως η επιστολή που δόθηκε στις Βρυξέλλες και χαρακτηρίστηκε ως “Δούρειος Ίππος”, δεν άλλαξε καθόλου. Σημαντικό θεωρείται ότι στο κείμενο που έγινε δεκτό ως είχε, δεν περιλαμβάνονται μέτρα λιτότητας, όπως αναφέρουν πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Μετά την σημερινή συμφωνία, αποφασίστηκε να μη γίνει τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, αλλά οι συζητήσεις για τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των τριών θεσμών να γίνουν μεταγενέστερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της Realnews στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων  θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.