Quantcast
Liberation: «Ζήτω η ψήφος» - enikonomia.gr
share

Liberation: «Ζήτω η ψήφος»

δημοσιεύτηκε:

Είναι ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανάμεσα σε «Δαβίδ και Γολιάθ», που οι Γάλλοι παρακολουθούν άλλοι με ενδιαφέρον, αναρωτώμενοι τι επιφυλάσσει η επαύριο για τους ίδιους και την Ευρώπη, και άλλοι με πάθος έχοντας ένα και μόνο σύνθημα «Αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό».

Κάποιοι μάλιστα άνοιξαν και λογαριασμό για τη συλλογή χρημάτων προκειμένου να στηρίξουν την Ελλάδα.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν το διακύβευμα του αυριανού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Ακούνε τους Ευρωπαίους που τάσσονται με το «ναι», λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει καταστροφή, κάτι που προκαλεί ταραχή στο γαλλικό «μυαλό», που πάντα αντιδρά σε επεμβάσεις και υποδείξεις.

Βλέπουν τα πανό με τα «όχι» στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ορισμένοι θέτουν το ερώτημα κατά πόσο ήταν απαραίτητο ένα δημοψήφισμα.

«Ζήτω η ψήφος», απαντά σήμερα σε αυτούς ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Liberation.

«Στην Ευρώπη δεν αρέσουν τα δημοψηφίσματα, έχει άδικο. Πώς μπορεί να φαντάζεται την ολοκλήρωση χωρίς τους λαούς της», διερωτάται.

Εν τω μεταξύ το θέμα ενός Grexit (σ.σ. δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ) έχει επανέλθει στα πολλαπλά σενάρια των ημερών. Παράλληλα υψώθηκαν οι πρώτες φωνές οικονομολόγων που καλούν τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να βάλει «βέτο» και επισημαίνουν ότι είναι καιρός να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή, από την οποία μοιάζει εξαφανισμένος.

Αυτό τουλάχιστον αισθάνονται οι Γάλλοι, που σε σημερινή δημοσκόπηση θεωρούν κατά 67% ότι η Μέρκελ ενσαρκώνει την εξουσία στην Ευρώπη, την ώρα που ο Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 2%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.