Quantcast
Λίγες ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της Δυτικής Ελλάδας από τον σεισμό - enikonomia.gr
share

Λίγες ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της Δυτικής Ελλάδας από τον σεισμό

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ζημιές καταγράφηκαν στα μνημεία, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Δυτικής Ελλάδας από τον σεισμό που σημειώθηκε στη Λευκάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ζημιές που καταγράφηκαν στα μνημεία, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Δυτικής Ελλάδας από τον σεισμό της Λευκάδας είναι οι παρακάτω:

Η μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με κόγχη ημικυκλικής κάτοψης του μεταβυζαντινού ναού της  Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο Αθάνι της Λευκάδας έχει καταρρεύσει, όπως εντόπισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας (το οποίο παραμένει προς το παρόν κλειστό, για λόγους ασφαλείας, λόγω μετασεισμικής δραστηριότητας) όπου μετακινήθηκαν εντός προθήκης και υπέστησαν βλάβη τρία προϊστορικά πήλινα αγγεία, τα οποία ήδη έχουν αποκατασταθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ζακύνθου και στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Ζακύνθου και σε μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου εντοπίστηκε μια  μικρή μετακίνηση ορισμένων εκθεμάτων του Μουσείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Όμως η σφοδρότητα και η χρονική διάρκεια της σεισμικής δόνησης είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου του Μουσείου.

 Ακόμη σύμφωνα με την αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας διαπιστώθηκε «Επιδείνωση των υφιστάμενων βλαβών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο Βαθύ της Ιθάκης  καταγράφηκαν μικρές ζημιές σε περίπου 10 πήλινα αντικείμενα (αγγεία και ειδώλια), χωρίς να υποστεί βλάβες το κτίριο».

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης, διαπιστώθηκαν ρωγμές στους τοίχους του κτιρίου και υπέστησαν βλάβη περίπου 20 εκθέματα (πήλινα αγγεία) τα οποία θα αποκατασταθούν. Για λόγους ασφαλείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ και η Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να γίνει ο έλεγχος της στατικότητας των κτιρίων από τους αρμόδιους μηχανικούς.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.