Quantcast
Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ σχετικά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρώτος, λίγο πριν από τις 10:30, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. H «αμηχανία» είναι η λέξη που μπορεί να αποδώσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ. Για ψυχρό κλίμα κάνουν λόγο και οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Το τετ α τετ κράτησε 38 λεπτά και οι φωτογραφίες από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενδεικτικές. Η στάση του σώματος και το πώς κοιτάζει ο ένας τον άλλον αποτυπώνουν πλήρως την αμηχανία των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.




Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι τα πλάνα από τον διάλογο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχαν ήχο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η απουσία ήχου στα πλάνα με τον κ. Μητσοτάκη, οφείλεται σε αίτημα του επιτελείου του.
«Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.


Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες – Ας μην ψάχνει για συνενόχους – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προτίμησε να μεταβεί στη Βουλή. Εκεί, σε δηλώσεις του, άσκησε σκληρή κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του Πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων.
Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός, συμπλήρωσε.
Η ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με σθένος και αποτελεσματικότητα, ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα δεν δίνουν εγγυήσεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Το θέμα της ονομασίας, συνέχισε, δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ιστορία και την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, τόνισε.
Επανέλαβε ότι «δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς και κατέληξε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».




Η απάντηση του Μαξίμου



«Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. «Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Η συνάντηση με την Φώφη
Γεννηματά


Ξεπέρασε
τη μία ώρα η συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά, που μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου
γύρω στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι δυο τους είχαν ένα χαλαρό διάλογο
μπροστά στις κάμερες, μιλώντας για τα παιδιά τους.


Ακολούθησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση, αν και δεν σου κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσον αφορά στα αποτελέσματα της όλης ιστορίας…” είπε ο κ. Κουτσούμπας στον Aλέξη Τσίπρα στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το Σκοπιανό.

Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο διάλογος Τσίπρα – Θεοδωράκη μπροστά στις κάμερες

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος συναντάται αυτήν την ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε: “Είναι πιο χρήσιμη σε αυτή τη φάση η κατ’ ιδίαν συζήτηση. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης”.

Θεοδωράκης: Σύνθετη ονομασία με μία λέξη στη σλαβική διάλεκτο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος,

Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων , η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης: Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ από μηδενική βάση και να μην παραιτηθούμε από το όνομα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση το πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης, μετά από 2 ώρες περίπου, δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν . Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα .

Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ .

Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ. Λεβέντης.



Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.