Quantcast
Λουκέτο έβαλαν 1.359 βιοτεχνίες στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2014 - enikonomia.gr
share

Λουκέτο έβαλαν 1.359 βιοτεχνίες στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2014

δημοσιεύτηκε:

H κρίση εξακολουθεί να πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ,καθώς μέσα στο 2014 έχουν βάλει λουκέτο 1.359 βιοτεχνίες ,σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 12% έναντι του 2013, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν, και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας κατά την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούν τις 380, καταγράφοντας συρρίκνωση κατά 42,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία αναφορικά με το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη αφορούν το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα 3,7 βιοτεχνίες καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση, ενώ σε έναρξη λειτουργίας προχωρούσε 1 επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, και την τρέχουσα χρονιά οι ατομικές επιχειρήσεις ήταν αυτές που, κατά κύριο ρόλο, έπεσαν στο βωμό… της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το διάστημα 1 Ιανουαρίου – 16 Δεκεμβρίου του 2014, συνολικά 1.031 ατομικές επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα 1.193 ατομικές επιχειρήσεις, επί συνόλου 1.545, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση.

Χαμένες στον αγώνα της επιβίωσης είναι και οι ομόρρυθμες εταιρίες, καθώς φέτος έπαυσαν τη λειτουργία τους 223, ενώ το 2013 ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους 268.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο προβληματισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΒΕΘ, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν βιοτεχνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι φετινές εγγραφές να έχουν περιοριστεί κατά 42,2%, έναντι του 2013 οπότε στο δυναμικό του επιμελητηρίου είχαν προστεθεί 658 επιχειρήσεις.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης.

Ο αριθμός των λουκέτων της τρέχουσας χρονιάς είναι αναμφίβολα μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2015.

Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανελέητη λιτότητα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε κακοτράχαλο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.