Quantcast
Λύση του Σκοπιανού μέχρι τον Ιούνιο «βλέπει» ο Κοτζιάς - enikonomia.gr
share

Λύση του Σκοπιανού μέχρι τον Ιούνιο «βλέπει» ο Κοτζιάς

δημοσιεύτηκε:

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για λύση του ζητήματος.

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην πΓΔΜ την περασμένη χρονιά και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε, «θα έχει διευθετηθεί».

Εν συνεχεία ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνει το Reuters η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολιτική στήριξη για τη διαπραγματευτική της θέση.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο “Μακεδονία”, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε και στην ερώτηση για τα συλλαλητήρια.

«Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό, δεν έχουν κακές προθέσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή».

Πηγή Πληροφοριών: ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.