Quantcast
Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στα χωριά της Εύβοιας: Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα - Συγκλονιστικά βίντεο - enikonomia.gr
share

Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στα χωριά της Εύβοιας: Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα – Συγκλονιστικά βίντεο

δημοσιεύτηκε:

Μαίνεται ο εφιάλτης στα χωριά της Εύβοιας. Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές δοκιμάστηκαν ξανά, βλέποντας τη φωτιά να “επιστρέφει” για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Στο Μετόχι, τη Ζωοδόχο Πηγή και τα Καλύβια οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών. Αυτή την ώρα η μάχη με την πύρινη λαίλαπα δίνεται στο Σπαθάρι, με τους κατοίκους να κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για εναέρια μέσα. Εκτός από τους πυροσβέστες, στο χωριό παραμένουν και κάποιοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.
Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Ορατότητα ελάχιστη, τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση. Τα επίγεια μέσα τρέχουν από εστία σε εστία, αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια. Τα χωριά ζουν ξανά δραματικές στιγμές.
Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.


Δείτε την πύρινη κόλαση στη Λίμνη Ευβοίας από βίντεο αναγνώστη του enikos.gr:








Στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις σε κατασκηνώσεις αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.
Όπως είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «κοντεύουμε να φτάσουμε τα 400.000 στρέμματα καμένης γης, ενώ υπάρχουν πάνω από 1.000 σπίτια κατεστραμμένα και με υλικές ζημιές». Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «δεν υπάρχει έλεος. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να σωθούν οι περιουσίες του κόσμου. Καίγονται σπίτια στις παραλίες, καίγονται αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βοήθεια. Έχουμε φτάσει λίγο μετά τις 8 π.μ. και ακόμα δεν έχει φανεί κανένα πτητικό μέσο”.
Ο κ. Τσαπουρνιώτης είπε ότι «εάν είχε φύγει όλος ο κόσμος, δεν θα είχε σωθεί κανένα σπίτι. Δεν θα είχε σωθεί τίποτα. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Αυτό είναι ανικανότητα» και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι, η θλίψη και η οργή ξεχειλίζουν». Ο κ. Τσαπουρνιώτης τόνισε ότι «πρόκειται για ιστορία επιστημονικής φαντασίας η δήθεν βοήθεια από εναέρια μέσα. Μας έλεγαν έρχονται, και δεν φαίνονταν πουθενά».
Δραματικές ώρες
Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού η κατάσταση επίσης είναι απελπιστική. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Αγωνία υπάρχει επίσης για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά. Η δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσει ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Έκκληση από τον Περιφερειάρχη
‘Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»



Πηγή Φωτό : Dorothy Alevra, ert, evima.gr, evianews.gr
Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: adventure evia


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.