Quantcast
Μανιάτης - Λακκοτρύπης στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Ενεργειακή Ενωση - enikonomia.gr
share

Μανιάτης – Λακκοτρύπης στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Ενεργειακή Ενωση

δημοσιεύτηκε:

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς θα έχουν σήμερα οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας, Γιώργος Λακκοτρύπης και Γιάννης Μανιάτης με στόχο να «κλειδώσουν» τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετέχει και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Σιλβάν Σιαλόμ, ωστόσο δεν θα παραστεί λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε αναφέρει πως η συνάντηση διευθετήθηκε μετά από κοινή επιστολή των τριών Υπουργών με την οποία ζητούσαν συνάντηση με τον κ. Σέφκοβιτς.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Η συνάντηση γίνεται ενόψει της νέας πρόσκλησης για υποβολή έργων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα κοινού ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και προκειμένου το έργο, που στην ουσία αποτελεί τη συγχώνευση της κυπριακής πρότασης για τον αγωγό Trans Med, με τον αγωγό East Med που πρότεινε η Ελλάδα, να περιληφθεί στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (projects of common interest) της ΕΕ, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑ.

Αφού περιληφθούν τα έργα στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, τότε θα μπορεί να ζητηθεί χρηματοδότηση για τη διενέργεια μελετών για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα, ενώ η ύπαρξη του έργου στον κατάλογο με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος ανοίγει το δρόμο για την τελική χρηματοδότησή του.

Τα έργα που θα εγκρίνονται αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση «Ενώνοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility) με ένα προϋπολογισμό 5,85 δισ. ευρώ. Ήδη, η Κομισιόν ενέκρινε την παραχώρηση €647 εκατ. για σημαντικά ενεργειακά έργα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.