Quantcast
Μαντάς: Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων - enikonomia.gr
share

Μαντάς: Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων

δημοσιεύτηκε:

«Θα έχουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση απόψε στο Eurogroup» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι, είτε επιτευχθεί συμφωνία, είτε όχι, να γίνουν και άλλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Μην ξεχνάτε από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε μέσα σε 20 ημέρες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή, αυτή είναι η διεθνής αναβάθμιση της χώρας, αυτή είναι η λαϊκή κινητοποίηση.

Έχουμε μια κυβέρνηση που πηγαίνει πρωτοτυπώντας σταθερή στις δεσμεύσεις της και έχοντας δίπλα της το λαϊκό παράγοντα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Η κινητοποίηση του λαού μας, αλλά και άλλων λαών της Ευρώπης και σε όλον τον κόσμο μας δίνει δύναμη να αναλαμβάνουμε και αυτά τα ρίσκα.

Αυτό που συζητάμε είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, σε ποιότητα, από το να πάρουμε ή όχι ένα δάνειο. Το λέω χωρίς να υποτιμώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, γενικά, σε σχέση με τους δανειστές της.

Άλλωστε έχουμε πει διά στόματος του υπουργού Οικονομικών ότι αυτό που ζητάμε μόνο, είναι μέσω μιας συμφωνίας-γέφυρας να μας δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, 1,9 δισ. ευρώ.

Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων, όπως τα είχαμε γνωρίσει, συζητάμε σε διαφορετική βάση. Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές και θα αποσαφηνιστεί και σήμερα και στο Eurogroup και σε ό,τι υπάρχει στη συνέχεια».

Ερωτηθείς για το κλίμα που θα συναντήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Μαντάς τονίζει: «Αν αλλάζει το κλίμα, αυτό οφείλεται και στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο ότι καταφέρνει, παρά τις Κασσάνδρες, να βρίσκει συμμάχους και σε κυβερνητικό επίπεδο και κυρίως στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο…

Η αλλαγή του κλίματος συνίσταται στο ότι έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους σε μια κατά βάση πολιτική συζήτηση.

Το κύριο θέμα είναι το πολιτικό ζήτημα. Αυτό που φοβάται ο σκληρός πυρήνας αυτής της άποψης, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης άποψης, είναι ότι μπορεί να δοθεί ένα σήμα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη ότι πράγματι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα μια συνετή και ταυτόχρονα σθεναρή στάση, η οποία δίνει άλλη προοπτική στην Ευρώπη μπορεί να έχει αντανάκλαση και στις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν και που είναι μπροστά μας.

Εννοώ τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, σε Ισπανία Πορτογαλία. Αυτό είναι το κύριο θέμα».

Αναφορικά με την υποψηφιότητα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Θα κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο να απαντήσουμε στο ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή στη σημερινή συγκυρία.

Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα στον Τύπο. Περιλαμβάνει ονόματα και από τον έναν και από τον άλλο το χώρο, αλλά το κύριο θέμα είναι να απαντήσει σε αυτή τη συγκυρία τι χρειαζόμαστε, τι έχει ανάγκη ο τόπος σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, έτσι ώστε να δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα, που τον έχουν ανάγκη η χώρα και ο λαός μας».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.