Quantcast
Μαντάς: Το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο - Η εφαρμογή του λειτουργεί τελικά και αντιαναπτυξιακά - enikonomia.gr
share

Μαντάς: Το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο – Η εφαρμογή του λειτουργεί τελικά και αντιαναπτυξιακά

δημοσιεύτηκε:

“Η δικιά μας προσπάθεια είναι να πείσουμε με βάση τα στοιχεία της οικονομίας και όχι με greek statistics, ότι το μέτρο για τις συντάξεις, ούτε κάτι διορθώνει στη δομή του ασφαλιστικού, συνεπώς δεν είναι διαρθρωτικό, ούτε επηρεάζει τη βιωσιμότητα. Συνεπώς όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά η εφαρμογή του λειτουργεί τελικά και αντιαναπτυξιακά” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, ο κ. Μαντάς σημειώνει «η Κοινοβουλευτική Ομάδα το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει ως ένα από τα βασικά της καθήκοντα να στηρίξει και να εμπλουτίσει θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που θα εξελιχθούν από τον Οκτώβρη στη βάση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ. Βεβαίως θα υπάρχουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες – πέρα από τα ζητήματα της αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου – σε διάφορα θεσμικά πεδία. Επιπλέον είναι η συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία, όπως επίσης και η έναρξη της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση».

Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων και του αφορολόγητου, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η δικιά μας προσπάθεια είναι να πείσουμε με βάση τα στοιχεία της οικονομίας και όχι με greek statistics, ότι το μέτρο για τις συντάξεις, ούτε κάτι διορθώνει στη δομή του ασφαλιστικού, συνεπώς δεν είναι διαρθρωτικό, ούτε επηρεάζει τη βιωσιμότητα. Συνεπώς όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά η εφαρμογή του λειτουργεί τελικά και αντιαναπτυξιακά. Έχουμε όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα και προσδοκώ βάσιμα θετικές εξελίξεις, που θα αποτυπωθούν τελικά στον προϋπολογισμό του 2019. Θυμίζω με έμφαση για όσους το λησμονούν ότι η συζήτηση τώρα, στη μεταμνημονιακή εποχή, δεν έχει ούτε προαπαιτούμενα ούτε δόσεις, ούτε τις πιέσεις που γνωρίσαμε, είναι μια συζήτηση σε εντελώς διαφορετική βάση».

Για τον Ασφαλιστικό Νόμο και την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ο κ. Μαντάς υπογραμμίζει τη διαχωριστική γραμμή κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «παραλάβαμε ένα σύστημα πολύπλοκο και ελλειμματικό με 192 διαφορετικούς τρόπους χορήγησης συντάξεων και πάνω από 1 δισ. έλλειμμα και δημιουργήσαμε ένα σύστημα με ενιαίους κανόνες και πλεονασματικό στα πλαίσια του δημόσιου κοινωνικού συστήματος». Συνεχίζοντας σημειώνει πως η ΝΔ «επιδιώκει ουσιαστικά το σύστημα Πινοσέτ, με την εκχώρηση της κοινωνικής ασφάλισης στις ασφαλιστικές εταιρείες και την κατάρρευση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού ρόλου που έχει σήμερα».

Ερωτώμενος για την φορολογία στη χώρα μας και για τις ανάσες που χρειάζεται η οικονομία ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει τους στόχους της κυβέρνησης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ειδικά για την ανάπτυξη τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα μπορεί να στηρίξει ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος. Το πώς μπορεί να ανασάνει μια οικονομία είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά θα αναφέρω μια μόνο πλευρά. Όταν αναλαμβάνεις μια οικονομία που έχει απωλέσει σε καιρό ειρήνης το 25% του ΑΕΠ της και είναι διαρθρωμένη με κακοδαιμονίες δεκαετιών, απόρροια του πελατειακού κράτους, η ανάταξη είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση. Την ώρα που είμαστε στο έκτο τρίμηνο με θετικό πρόσημο ανάπτυξης οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να έχουμε μια δίκαιη και δυναμική ανάπτυξη και αυτό κάνουμε».

Τέλος ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο προαναγγέλλει νέες διορθωτικές παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικός, ζητώντας μάλιστα να συνδράμουν όλες οι πλευρές σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.