Quantcast
Marc Faber: Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει - enikonomia.gr
share

Marc Faber: Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει χρεοκοπήσει και θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωμών, τόνισε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Marc Faber σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη παίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού.

Όπως σημειώνει, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε να διασωθεί.

«Ακόμη και αν η Ελλάδα αναπτυχθεί με ρυθμό 10% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχει χρεοκοπήσει, είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξέλθει της ζώνης του ευρώ και να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα οικονομικό θέμα, αλλά για πολιτικό.

«Η Ευρώπη και ειδικότερα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, γιατί μετά θα χτυπήσουν την πόρτα της Ελλάδας άλλοι, όπως οι Ρώσοι και ίσως οι Κινέζοι», αναφέρει, για να προσθέσει ότι πρόκειται για ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού αυτό που εξελίσσεται.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών η ΕΚΤ έχει να χάσει πολλά και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το πρόγραμμα διάσωσής της και τις αποπληρωμές χρέους.

«Νομίζω ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν τεράστια ζημία όσον αφορά τα δάνειά τους προς την Ελλάδα και τις αγορές ομολόγων που έχουν κάνει», σημειώνει και προσθέτει ότι «εκτιμώ ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση».

«Αν δεν θέλουν να πληρώσουν τι θα κάνεις, θα εισβάλεις και θα τους κρεμάσεις όλους;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.