Quantcast
Μάρδας: Νέο πλαίσιο στους διαγωνισμούς - enikonomia.gr
share

Μάρδας: Νέο πλαίσιο στους διαγωνισμούς

δημοσιεύτηκε:

Τη στρατηγική της κυβέρνησης σε ότι αφορά έσοδα και έξοδα περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στη Βουλή. 

Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε σημείωσε ότι τα τακτικά έσοδα του 2014 είχαν μείωση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα η χώρα έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κάτι που απέδωσε οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα περιλαμβανομένων των φορέων του δημοσίου θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ. «Επιδιώκουμε καλύτερη εποπτεία των κρατικών δαπανών και καλύτερη διαχείριση των ταμειακών δημοσίων της κεντρικής κυβέρνησης», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα μισθολογικά στο Δημόσιο θα γίνει επανεξέταση του πλαισίου. «Θα δούμε τα είκοσι μισθολόγια που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να άρουμε τις αδικίες που υπάρχουν». Για τους συνταξιούχους υποστήριξε ότι θα επιχειρηθεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος που αποδίδεται η σύνταξη μετά την υποβολή της αίτησης.

Στις δαπάνες τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για περιορισμό της σπατάλης:

* Στην υγεία καταγράφεται στο σύστημα ότι υπάρχουν 10 έως 20 φορές ακριβότερες τιμές από τις χονδρικές τιμές της αγοράς.

* Διαπιστώνεται σπατάλη σε ότι αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν οι δήμοι. Ετοιμάζεται διαδικασία για διαγωνισμούς κάτω από 60.000 ευρώ γιατί με βάση αυτούς αγοράζονται προϊόντα σε διπλάσιες τιμές. Θα εφαρμοστεί διαδικασία ηλεκτρονικού καταλόγου. Αν δεν εφαρμόζεται η διαδικασία δεν θα παίρνουν χρήματα από το κράτος. Σε διαγωνισμούς πάνω από 60.000 θα εξεταστούν διαδικασίες για να εξοικονομηθεί η σπατάλη.

* Στο κτήριο του Enterprice Greece πληρώνονται 400.000 ευρώ σε κοινόχρηστα και ενοίκια, ενώ υπάρχει ιδιόκτητο κτήριο που δεν χρησιμοποιείται.

Για τα έσοδα:

* Με βάση εκτιμήσεις τρίτων μπορούμε να εξοικονομήσουμε φόρους της τάξης του 1 δισ. ευρώ από το πετρέλαιο.

* Στο λαθρεμπόριο τσιγάρων μπορούν να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ.

* Θα χτυπήσουμε το παρεμπόριο. Υπάρχει η εκτίμηση της ΕΣΕΕ ότι είναι 20 δισ. ευρώ. Είναι μεγάλο το νούμερο αλλά ακόμα και 5 δισ. να είναι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από το ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώνουν νοίκι και φόρους για να καλύπτουμε τους πλανόδιους.

Ο υπουργός στο τέλος της ομιλίας του σήκωσε μια μεγάλη στίβα χαρτιά. Όπως είπε είναι οι κανονισμοί που διέπουν τις κρατικές προμήθειες στην υγεία που θα έπρεπε να είναι λίγες σελίδες. «Είναι αδύνατο να το παρακολουθήσει κανείς», είπε και αυτό μας κοστίζει κάθε χρόνο 14 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.