Quantcast
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Κεντρική Μακεδονία καθοριστικό κύτταρο για την παραγωγική δομή της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Κεντρική Μακεδονία καθοριστικό κύτταρο για την παραγωγική δομή της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

“Η Κεντρική Μακεδονία είναι καθοριστικό κύτταρο για την παραγωγική δομή της πατρίδας μας. Μια περιφέρεια εθνικών πρωταθλητών με εξωστρέφεια και παρουσία σε όλο τον κόσμο, αλλά και μια περιοχή που απέδειξε ότι μπορεί να φιλοξενήσει επενδυτικούς κολοσσούς σε κάθε κλάδο της οικονομίας, την καινοτομία, την μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τα logistics, τις μεταφορές”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται στην Έδεσσα.

“Σε μια περίοδο όπου για πρώτη φορά τα θέλω της Ελλάδας είναι πλήρως σταθμισμένα με τα πρέπει της Ευρώπης, η χώρα, κράτος και ιδιώτες, μπορούν όχι μόνο να συγχρονιστούν αλλά και να συνεργαστούν. Ο παραγωγικός ιστός της Ευρώπης, της Ελλάδας, είναι η πραγματική, η ζώσα οικονομία την οποία και εκπροσωπείτε όλοι εσείς. Η επιχειρηματικότητα είναι η δράση που μετατρέπει την ευκαιρία και τις ιδέες σε αξία. Οικονομική ασφαλώς αλλά και κοινωνική”, είπε ο κ. Σχοινάς απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο.

Στυλοβάτης της επιχειρηματικότητας η Ευρωπαϊκή Ενωση

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν και είναι πάντα στυλοβάτης της επιχειρηματικότητας και τα δίκτυα που έχει αναπτύξει στοχεύουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, προωθώντας την επιχειρηματική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, αλλά και προσεγγίζοντας και ενθαρρύνοντας συγκεκριμένες ομάδες με επιχειρηματικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

-Στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλίες όπως το WEGATE για την έναρξη, τη χρηματοδότηση και το management των επιχειρήσεων τους.

-Στο Enterprise Europe Network που διεθνοποιεί τις υπηρεσίες και συνδέει τον Επιμελητηριακό χώρο εκτός συνόρων δημιουργώντας συμπράξεις και ευκαιρίες.

-Στις οικογενειακές επιχειρήσεις με τις ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμα στη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, στα φορολογικά, την διαχείριση και την προσαρμογή τους στις αλλαγές της αγοράς, την προσέλκυση εργατικού δυναμικού.

“Γνωρίζω ότι μιλώ σε ένα έμπειρο με τα ευρωπαϊκά πράγματα κοινό, γνωρίζετε καλά τις παραδοσιακές χρηματοδοτικές υπηρεσίες μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του COSME, τις ευκαιρίες του Ορίζοντα, τις Μικροχρηματοδοτήσεις και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα”, είπε και συνέχισε:

-Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς κατά την πανδημία το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για τους μικρομεσαίους, το πιστοποιητικό κινητικότητας και την επιτομή όλων το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει 500 εκατ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι ευκαιρίες δανειοδότησης μέσω του Ταμείου συνολικά, τα οποία και αποτελούν κινητήρια δύναμη για την συνολική προσέλκυση κεφαλαίων που θα επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό μοντέλο και τις παραδοσιακές δομές της ελληνικής αγοράς. Δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά, την ιδανική σχέση Επενδύσεις- Μεταρρυθμίσεις.

Το ΕΣΠΑ

– Παράλληλα, με τις ευκαιρίες του Ταμείου, η Ελληνική επιχείρηση έχει στη διάθεση της ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Το οξυγόνο των Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων! Από την περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 που διατίθενται πόροι, έως και το τέλος του τρέχοντος έτους, έχουμε χρηματοδοτήσει συνολικά 285.000 επιχειρήσεις. Πολύ μικρές το 87%, μικρές το 10% και μικρομεσαίες το 3% του τελικού συνόλου. Έχουμε διπλασιάσει την αρχική μας πρόβλεψη καθώς από 4 δισ. ευρώ που είχαμε υπολογίσει λόγω των έκτακτων επιχορηγήσεων κατά την πανδημία τα συνολικά κεφάλαια υπολογίζονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ. Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία το γνωστό σε όλους σας ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος αυξήθηκαν από τα 705 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2019) στα 6,7 δισ. ευρώ (Απρίλιος 2023). Ενώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, με το ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπονται πόροι σε ρυθμούς κανονικότητας περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί/βρίσκονται σε στάδιο υποβολής συνολικά και για τις 2 δέσμες δράσεων – Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ και Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ – 10.300 περίπου αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, με δημόσια δαπάνη 580 εκατ. ευρώ. Σημειώνω πως σε όλο αυτό το υπερενισχυμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν υπολογίζονται οι χρηματοδοτήσεις σε υποδομές που δημιουργούν επιπλέον ποιοτικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για την οικονομία ιδιαίτερα για τις τοπικές οικονομίες, άλλωστε το ΕΣΠΑ αφορά κυρίως την περιφέρεια και τις αποκεντρωμένες περιοχές στην ελληνική επαρχία, την ύπαιθρο και τα νησιά μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοινάς

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.