Quantcast
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Τα παιδιά της κρίσης στην Ελλάδα» - enikonomia.gr
share

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Τα παιδιά της κρίσης στην Ελλάδα»

δημοσιεύτηκε:

Νέα Υόρκη, Του Θανάση Τσίτσα

Για τα παιδιά της κρίσης στην Ελλάδα μίλησε παραμονή της βράβευσης της από το Κέντρο «RFK Human Rights, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα” και του “Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια”, κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η κ. Βαρδινογιάννη ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ηellenic American Chamber of Commerce ύστερα από πρωτοβουλία της προέδρου της Atlantic Bank, Νάνσυς Παπαϊωάννου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, προξενικών αρχών, επαγγελματικών φορέων και πλήθος κόσμου.


 

Το θέμα της ομιλίας της ήταν: «Η Ελληνική κρίση και πως επηρεάζει τα παιδιά». Στην προσφώνηση της, η πρόεδρος της Atlantic Βank, Nάνσυ Παπαϊωάννου αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο υπογράμμισε ότι «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας γιατί είναι ένα πρόσωπο που τα έργα της μιλούν περισσότερο από τα λόγια της».

Η κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μας έχει κάνει περήφανους με το φιλανθρωπικό της έργο και ειδικά αυτή τη χρονιά μας κάνει περήφανους για τη βράβευσή της με το βραβείο “RFK Ηuman Rights”».


 

Παρούσα στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής ήταν και η Κέρι Κένεντι, πρόεδρος του Κέντρου “RFK Human Rights” η οποία σε δήλωση της στο Real.gr επισήμανε ότι η βράβευση της κ. Βαρδινογιάννη αποτελεί «ένα ξεχωριστό γεγονός και αντικατοπτρίζει το έργο και την προσωπικότητά της. Δεν υπάρχει πιο άξια αποδέκτης του βραβείου».


Στην ομιλία της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την υποδοχή που της επιφύλαξε η ομογένεια της Νέας Υόρκης.

«Βρίσκομαι χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα και όμως αισθάνομαι ότι δεν έχω βρεθεί ποτέ μου πιο κοντά στην χώρα μου. Και αυτό διότι βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σας, ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν την Ελλάδα στην καρδιά τους και είναι στην ουσία οι καλύτεροι εκπρόσωποι της. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Για να μοιραστώ μαζί σας την μεγάλη τιμή του να παραλάβω το βραβείο του Κέντρου “RFK Human Rights” για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη ως Ελληνίδα που θα παραλάβω αυτό το βραβείο από ένα Ίδρυμα το οποίο αγωνίζεται για την δημοκρατία, την Ελευθερία και την δικαιοσύνη, όλα αυτά τα ιδεώδη που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ταυτίζονται ανα τον κόσμο με τον Ελληνικό πολιτισμό», τόνισε συγκινημένη.


 

Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ομιλία της στην κρίση που μαστίζει την γενέτειρα, μια κρίση που διαπερνά την κοινωνία και καταστρέφει οποιαδήποτε θέληση για δημιουργικότητα, μια κρίση που μεταφέρει μια αίσθηση ανασφάλειας.

«Εάν θέλουμε να περιγράψουμε την κρίση στην Ελλάδα σήμερα μπορούμε να το κάνουνε με δύο τρόπους: μπορούμε να μιλήσουμε για αριθμούς ή μπορούμε να μιλήσουμε για ανθρώπους. Συνήθως επιλέγουμε αριθμούς.

Οι αριθμοί όμως δεν μπορούν ποτέ να εκφράσουν την ψυχή και το πνεύμα μια κοινωνίας. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά ακόμα και εν μέσω κρίσης. Είναι οι άνθρωποι που καθορίζουν το μέλλον μιας κοινωνίας με τις πράξεις τους, με την στάση που κρατούν όταν τους το ζητήσουν οι περιστάσεις, με τις μικρές οι μεγάλες αποφάσεις τις οποίες παίρνουν», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βαρδινογιάννη.


 

Επίσης, σημείωσε ότι μια κρίση μπορεί να δημιουργήσει κοινωνίες απάθειας ή κοινωνίες ενότητας, κοινωνίες εκμετάλλευσης ή κοινωνίες συμπόνιας για να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας σ’ αυτήν την εποχή των προκλήσεων.

«Πιστεύω στους ανθρώπους. Και γι᾽ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα σχόλια αρνητισμού για την Ελλάδα. Θα ακούσετε μόνο λέξεις υπερηφάνειας, διότι η Ελλάδα ακόμα παράγει άξιους ανθρώπους όπως εσείς εδώ σήμερα, αλλά και οι εκατοντάδες εκείνοι άνθρωποι στην Ελλάδα που βοηθούν τους φτωχούς και τους πρόσφυγες παρέχοντας φαγητό, τρόφιμα και φάρμακα.

Είμαι υπερήφανη για τις δυνατότητες της πατρίδας μου. Την ιστορία, την έχουν φτιάξει οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Και οι Ελληνες έχουν αποδείξει ότι είναι μεγάλοι αγωνιστές ανά τους αιώνες», σημείωσε η κ. Βαρδινογιάννη καταχειροκροτούμενη από εκατοντάδες ομογενείς που κατέκλύσαν το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής.





 

Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η σημερινή οικονομική κρίση απειλεί τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. «Ειλικρινά, δεν φοβάμαι την οικονομική κρίση για τα παιδιά μας, παρόλο που πολλά από αυτά πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς θέρμανση, ζουν σε οικογένειες που έχουν χάσει το κουράγιο τους και σ’ ένα ευρύτερο περιβάλλον που επηρεάζει την σκέψη τους και τα όνειρα τους. Φοβάμαι ότι ενδεχομένως να μην σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ότι μπορεί να αποτύχουμε στο να περάσουμε το μήνυμα πως η δυσκολία είναι δύναμη γιατί μας μαθαίνει να παλεύουμε και μας κάνει πιο δυνατούς. Φοβάμαι για εμάς ότι μπορεί να αποτύχουμε στο να διδάξουμε στα παιδιά αυτής της κρίσης ότι ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στις καρδιές μας και στη γνώση μας.

Φοβάμαι για εμάς που μιλάμε στα παιδιά για την Ελληνική κρίση και ξεχνάμε την πραγματική Ελλάδα: τις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τις δεσμεύσεις που έχουμε από την στιγμή που γεννηθήκαμε Έλληνες».


 

Δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Ίδρυμα του οποίου είναι επικεφαλής. «Το Ίδρυμα μας πρόσφατα δημιούργησε το πρόγραμμα Ιατρικής βοήθεια για τα παιδιά των προσφύγων που ονομάζεται “Μας νοιάζει”.

Σε συνεργασία με τις Κεντρικές Νομαρχίες της Ελλάδας, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, την Ιατρική κοινότητα Αθηνών και το νοσοκομείο Παίδων Αγία Άννα, προσφέρουμε ιατρική φροντίδα, εμβολιασμούς και φαγητό στα προσφυγόπουλα. Επιπλέον το πρόγραμμα αυτό προωθεί και η UNESCO».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του “Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια”, απευθυνόμενη στο πολυπληθές ακροατήριο τόνισε την πίστη της ότι σύντομα η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματα της γιατί υπάρχουν πολλοί , εντός και εκτός Ελλάδος, που υποστηρίζουν τα παιδιά και τα βοηθούν να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση.



 

«Θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή με τα λόγια του ίδιου του Ρόμπερτ Κένεντι. “Πολύ λίγοι θα μπορέσουν να αλλάξουν την Ιστορία, αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να δουλέψει έτσι έστω για μια μικρή αλλαγή…”. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο για περισσότερα από 25 χρόνια μέσω της “Ελπίδας” και έχω δει 780 παιδιά με καρκίνο να κερδίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Πιστεύω ότι η συλλογική προσπάθεια και η δύναμη της αληθινής πίστης μπορεί να φέρουν την μεγάλη ευκαιρία που όλοι ονειρευόμαστε για την ανθρωπότητα. Αυτά τα παιδιά αποτελούν πηγή έμπνευσης μέσω της απίστευτης δύναμης τους και του κουράγιου τους. Είναι το σύμβολο της ελπίδας, οι καθημερινοί μας ήρωες που μας υπενθυμίζουν ότι όλα είναι πιθανά». κατέληξε η κ. Βαρδινογιάννη.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αφοσίωση της κ. Βαρδινογιάννη στα ζητήματα της φροντίδας για το παιδί. Θυμήθηκε με θερμά λόγια τη συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα φιλάνθρωπο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όταν είχε επισκεφθεί και τον ξενώνα φιλοξενίας της «Ελπίδας» και αργότερα στο Ζάππειο όταν η χορωδία της Αρχιεπισκοπής είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην «Ελπίδα».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στο βιβλίο «Η διδαχή» που γράφτηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. στο οποίο σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της ζωής θα συναντήσουμε ανθρώπους που θα πρέπει να τους αγαπήσουμε περισσότερο και από τον εαυτό μας. Σήμερα χρειαζόμαστε ακριβώς αυτού του είδους την αγάπη. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά είναι αυτά που πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο από όλους στη ζωή μας. Βασίζονται σε εμάς, στους γονείς τους», κατέληξε ο κ. Δημήτριος.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.