Quantcast
Marketwatch: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό τις επόμενες εβδομάδες - enikonomia.gr
share

Marketwatch: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό τις επόμενες εβδομάδες

δημοσιεύτηκε:

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το marketwatch.com, ο Carl Weinber, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency, υπενθύμισε στους πελάτες του σε πρόσφατο σημείωμα του  ότι το χρονοδιάγραμμα χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε ένα σενάριο που καταλήγει σε στάση πληρωμών μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του marketwatch  η κυβέρνηση  θα «ξεμείνει από μετρητά» υπό τις τρέχουσες συνθήκες,  χωρίς να γνωρίζει ακριβώς πότεεξαιτίας της έλλειψης ημερήσιων στοιχείων για την ακριβή κατάσταση των ταμειακών της διαθεσίμων. Αλλά ο Weinberg υποστηρίζει ότι ανεπισήμως, τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης στα μέσα Ιανουαρίου διαμορφωνόταν στα 2 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει όλες τις αποπληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλήσει τα υφιστάμενα t-bills, να «τρέξει» έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τουλάχιστον σε ταμειακή βάση, και να πουλήσει 27,6 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα, αναφέρει ο Weinberg.

Τα μετρητά που έχει στη διάθεσή της μπορούν να καλύψουν τις πληρωμές μέχρι αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, αλλά δεν θα κρατήσουν περαιτέρω, εκτιμά ο Weinberg, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει επιλογή από το να αθετήσει υποχρεώσεις δανείων της ή να προχωρήσει σε περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ή και τα δύο.
«Και η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να πουλήσει δισ. ευρώ σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα γενικών υποχρεώσεων, χωρίς εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.