Quantcast
Markit: Με μικρή βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κλείνει το 2014 - enikonomia.gr
share

Markit: Με μικρή βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κλείνει το 2014

δημοσιεύτηκε:

Με μικρή βελτίωση της κατάστασης της οικονομιας της Ευρωζώνης κλείνει το 2014 σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit.

Ωστόσο η ανάπτυξή της παραμένει αδύναμη και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις τιμές τους για να στηρίξουν τις πωλήσεις τους.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit – που αντανακλά την πορεία χιλιάδων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών – αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις 51,7 μονάδες από τις 51,1 μονάδες του Νοεμβρίου που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών.

Η τιμή του PMI είναι λίγο υψηλότερη από τις 51,5 μονάδες που προέβλεπαν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερς, αλλά είναι η δεύτερη χαμηλότερη σε ένα διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

«Συνολικά, είναι μία πολύ απογοητευτική εικόνα μίας αδύναμης Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς. Εάν σταθεροποιηθεί (η κατάσταση), θα πρόκειται για έναν πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Ο Δεκέμβριος είναι ο 18ος μήνας που ο δείκτης PMI κινείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες, δείχνοντας ότι οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές τους για 33ο μήνα.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες από 51,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τη μεταποίηση σημείωσε αντίστοιχη άνοδο στις 50,8 μονάδες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.