Quantcast
Με «κομμένη» την ανάσα μέχρι το Eurogroup - enikonomia.gr
share

Με «κομμένη» την ανάσα μέχρι το Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

 Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ένα βήμα πριν το απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το ελληνικό θέμα τρείς μέρες πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου και δύο ημέρες πριν από την επίσης κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου θα συζητηθεί το θέμα του κουρέματος των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Η χθεσινή εμπλοκή επισφραγίστηκε από μια ανακοίνωση της Κομισιόν – του ποιό φιλικού προς την Ελλάδα εκπρόσωπου των θεσμών – η οποία θύμιζε τελεσίγραφο.

Στο κείμενο υιοθετούσε επίσημα την πρόταση των θεσμών ως βάση συζήτησης και ζητούσε να καλυφθούν τα 2 δις ευρώ της διαφοράς μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών με νέα μόνιμα μέτρα μέχρι και το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ ο διχασμός μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας έλαβε χθες την πιο επίσημη μορφή του με το ΔΝΤ να ανατινάζει για δεύτερη φορά τις διαπραγματεύσεις στο αέρα επιμένοντας σε σκληρές περικοπές για τις συντάξεις ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016. Μαζί βέβαια ζήτησε ένα πιο σκληρό σχέδιο για τον ΦΠΑ που θα απέδιδε πρόσθετα έσοδα ύψους 2 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως το Ταμείο δια στόματος του επικεφαλή οικονομολόγου του διεθνούς οργανισμού, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ είναι ο μόνος οργανσιμός ο οποίος επιμένει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται διευθέτηση.

Σε ανάρτηση του στην Ιστοσελίδα του ΔΝΤ ο Μπλανσάρ τόνισε ότι αν θέλουμε να προσφέρουμε δημοσιονομική χαλάρωση στην Ελλάδα θα πρέπει οι ευρωπαίοι να αποφασίσουν κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν πάλι οι δημοσιονομικοί στόχοι χαμηλώσουν υπερβολικά θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και ένα «κούρεμα» στα ευρωπαϊκά δάνεια.

Από την άλλη, η EE μαζί με την ΕΚΤ δεν εμφανίζονται να επιμένουν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ούτε για το ασφαλιστικό ούτε και για το ΦΠΑ.

Ειδικά η Κομισιόν έχει συζητήσει πολλές φορές το ενδεχόμενο να γίνου δεκτά ισοδύναμα μέτρα τα οποία όπως θα είναι καλής ποιότητας ώστε να μη χρειάζονται συμπληρώματα από χρόνο σε χρόνο . Κανείς όμως από τους ευρωπαίους δανειστές δεν συζητάει ένα ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τουλάχιστον σε αυτή την φάση.

 

Η διαφορά των 2 δις ευρώ

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές οι δύο θεσμοί ταυτίζονται στο δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δις ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με μόνιμα μέτρα.

Η ομάδα με επικεφαλή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη μετέφερε στις Βρυξέλλες μια αναθεωρημένη πρόταση που περιελάμβανε μέτρα ύψους 4 δις ευρώ.

Από αυτά το 1,5 δει ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα από την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, τα 500 εκ ευρώ από ρυθμίσεις των 100 δόσεων σε εφορείες και ταμεία και τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ είναι έκτακτα μέτρα.

Οι δανειστές ζητούν τα μέτρα αυτά να αλλάξουν με μόνιμα ώστε να κλείσει το κενό για φέτος και το 2016.

Μάλιστα το ΔΝΤ τόνισε ότι τέτοια μέτρα μπορούν να έρθουν από περικοπές των συντάξεων κατά 1,4 δις ευρώ και από την ενίσχυση των εσόδων του ΦΠΑ με ένα σύστημα δύο συντελεστών κατά 2 δις ευρώ δηλαδή 500 εκ ευρώ περισσότερα από της ελληνικής πρότασης.

 

Δύσκολη η συνέχεια

Οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες. Με δεδομένη και την χθεσινή δήλωση του κ. Δραγασάκη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει νέα υφεσιακά μέτρα δυσκολεύει τα πράγματα.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί αν μη τι άλλο μια νέα παράταση με μια ελάχιστη χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες της.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να έχει συμφωνία κάτι προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο αφού ούτε η Ελλάδα ούτε οι πιστωτές της δείχνουν υποχωρούν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.