Quantcast
Μεγάλη Εβδομάδα των «Παθών» ή της «Λύτρωσης» για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μεγάλη Εβδομάδα των «Παθών» ή της «Λύτρωσης» για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Το οδικό χάρτη με βάση τον οποίο Αθήνα και Βρυξέλλες ελπίζουν να φτάσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα αναζητήσουν σήμερα το απόγευμα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.

Στο EuroWorking Group που θα συγκαλείται σήμερα στις 4 το απόγευμα ειδικά για το θέμα της ελληνικής πρότασης θα πρέπει να όλοι μαζί να αποφασίσουν πως προχωρά και κυρίως πως αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό «πρόγραμμα γέφυρα».

Μέχρι και χθες το βράδυ υπήρχαν δύο απόψεις για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Η μια εκφράζονταν από την ελληνική πλευρά και ήθελε την συμφωνία να είναι θέμα λίγων ημερών.

Μετά την ενημέρωση που έγινε αργά το απόγευμα στον Πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου όλοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Τόση ήταν η αισιοδοξία που κάποιοι από τους παριστάμενους εκτιμούσαν ως πιθανό και ένα Eurorgroup που θα εγκρίνει την ελληνική πρόταση ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό απέκλειαν σε όλους τους τόνους εκπρόσωποι από την ΕΕ, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά πριν υπάρξει συμφωνία.

Η δεύτερη άποψη ήταν αυτή που εκφράζονταν από εκπροσώπους της Ομάδας των Βρυξελλών η οποία μάλλον δεν συμφωνούσε με την ελληνική.

Οι τεχνοκράτες οι οποίοι συζήτησαν με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δήλωνε μάλλον απογοητευμένη από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις Τόνιζαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν ήταν «στον αέρα» αφού δεν συνοδεύονταν από την κατάλληλη τεκμηρίωση.

Σημείωναν επίσης ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν ακόμη και αν τεκμηριωθούν δεν αρκούν από μόνα τους να αποτελέσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα αφού δεν είναι συνδεδεμένα με τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.

Δεν υπήρχε δηλαδή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς το 3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 1,2-1,5% του ΑΕΠ που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Δεν έγινε δηλαδή η απαιτούμενη ανάλυση για – όλα – τα μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα και θα μειώσουν τις δαπάνες ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Επίσης δεν υπήρχαν βασικές παραδοχές και εκτιμήσεις για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,4% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία.

¨Όλα αυτά ενώ η ελληνική πλευρά λέει πως επιδιώκει μια συμφωνία και ένα Eurorgroup που θα λύσει έστω και πρόσκαιρα το οξύ πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας που έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα σχεδόν τα διεθνή μέρα ενημέρωσης.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο σύμφωνα με άτομα που παρακολουθούν από κοντά την διαπραγμάτευση είναι στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να βρεθεί ξανά στις Βρυξέλλες ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία με πρόσθετα μέτρα και μεγαλύτερη ανάλυση.

Αν όλα πάνε καλά τότε θα πρέπει να αναμένεται μια νέα συνεδρίαση του Euroworking group την Μ.Τρίτη ή την Μ. Τετάρτη που θα επικυρώσει την πληρότητα των ελληνικών θέσεων και θα προτείνει την σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών για την Μεγάλη Τετάρτη ή την μεγάλη Πέμπτη.

Αν μέχρι εκεί τα πράγματα πάνε κατ ευχήν η Ελλάδα έχει να ελπίζει σε μια άμεση εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.