Quantcast
Μέλος του ΚΑΣ στον Realfm 97.8: Το μνημείο της Ακρόπολης δεν θίγεται από τα δύο επίμαχα κτίρια - enikonomia.gr
share

Μέλος του ΚΑΣ στον Realfm 97.8: Το μνημείο της Ακρόπολης δεν θίγεται από τα δύο επίμαχα κτίρια

δημοσιεύτηκε:

«Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το μνημείο δεν θίγεται. Τα δύο επίμαχα οικόπεδα δεν είναι μέσα στο όριο του περιορισμού των υψών, οπότε και η Εφορεία δεν είχε τις ανάλογες δεσμεύσεις για να περιορίσει. Δεν θεωρήσαμε ότι θίγεται άμεσα το μνημείο της Ακροπόλεως, είδαμε όμως ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση στην περιοχή για πολύ υψηλά κτίρια και εκεί θορυβηθήκαμε. Είδαμε μία γενικότερη τάση να θέλουν οι οικοδομές να εξαντλήσουν αυτό που λέει ο νόμος», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Ελένη Μπάνου.

Η κ. Μπάνου εξήγησε ότι «υπάρχει μία αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Από το 2012 υπάρχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο οποίος έχει αλλάξει στην περιοχή του Μακρυγιάννη, νοτίως του μουσείου της Ακροπόλεως, τα ύψη. Το θεσμικό του πλαίσιο δεν εντάσσεται ούτε στο ΠΔ του 1975 που έθετε ζώνες υψών. Δεν έχει συμπεριληφθεί η περιοχή αυτή, ίσως δικαίως, γιατί υπάρχει μία μεγάλη υψομετρική διαφορά από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου, οπότε θεώρησαν ότι μία μεγαλύτερου ύψους οικοδομή δεν θα θίγει την Ακρόπολη».

Τέλος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών εκτίμησε ότι χρειάζεται μία καλύτερη θεσμική θωράκιση. «Πρέπει να δούμε ξανά το θεσμικό πλαίσιο. Να δούμε μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος τους όρους. Οπωσδήποτε, μία καλύτερη θεσμική θωράκιση- που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεσμικό πλαίσιο για αυτό το κομμάτι – είναι ευκταίων», τόνισε η κ. Μπάνου.


Ακούστε το ηχητικό:

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.