Quantcast
Merrill Lynch: Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% - enikonomia.gr
share

Merrill Lynch: Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική είναι για την Ελλάδα η επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία η Bank of America Merrill Lynch.

Όπως επισημαίνει, ο χρόνος είναι πολύτιμος για τις προοπτικές και τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό. Η οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια αδυναμίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2015, και σαφώς γίνεται λόγο για πτωτικό ρίσκο.

«Έχουμε υποστηρίξει ότι θα χρειαστεί μόνο μια διακοπή των επενδυτικών αποφάσεων και χαμηλή ζήτηση, για να διαμορφωθεί η οικονομία το 2015 σε αρνητικό επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να γίνει πραγματικότητα εάν συνεχιστεί η μικροπολιτική στις τρέχουσες συνομιλίες», αναφέρεται στην ανάλυση.

Θεωρούμε ότι δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2015 (αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση αλλά που είναι ακόμη μακριά από τον στόχο 3% του προγράμματος), απαιτεί περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, αναφέρει η Merrill Lynch.

Και ακόμη και αν επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, θα απαιτηθεί επιπλέον λιτότητα φέτος, δεδομένων των τελευταίων εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 (0,3% του ΑΕΠ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών).

Στις επόμενες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα πρέπει να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις για να προωθήσει τη διαδικασία προς τα εμπρός, ώστε να αποφευχθούν αρνητικά σενάρια, αναφέρει η Merrill Lynch.

Επισημαίνει ότι το βασικό της σενάριο παραμένει ότι η λογική θα επικρατήσει και ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μέχρι στιγμής η ισορροπία για την Ελλάδα είναι άσχημη. Εάν στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση δεν πείσει την Ευρώπη για τη δέσμευσή της στις μεταρρυθμίσεις, και δεν δούμε ουσιαστικές συζητήσεις πολιτικής προς ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, η πιθανότητα ακραίων σεναρίων θα αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Merrill Lynch.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.