Quantcast
Mersch: Είμαστε μακριά από μία συμφωνία με την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Mersch: Είμαστε μακριά από μία συμφωνία με την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Tα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί αναφέρει σε σημερινή συνέντευξή του στην Börsen-Zeitung ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ υποστηρίζει ότι επί του παρόντος, είμαστε μακριά από συμφωνία. 

Αναφορικά με το αίτημα της Αθήνας να αυξήσει τα όρια για την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Δημοσίου, τα έντοκα γραμμάτια, ο Mersch ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική άποψη επί του θέματος.

Για τον ίδιο, αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία: Όσο περισσότερο μια χώρα – και ένα τραπεζικό σύστημα – χάνει την πρόσβαση στην αγορά, τόσο λιγότερο πιθανό φαίνεται να την ανακτήσει σύντομα.

Η απάντηση της ΕΚΤ είναι να παρατηρεί από πολύ κοντά τη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστρατήγηση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης.

Απαντώντας στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ΕΚΤ ήταν λιγότερο αυστηρή με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2012, ο Mersch ανέφερε ότι εκείνη την εποχή υπήρχε ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση και η προοπτική μιας επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος και η εφαρμογή του.
Επί του παρόντος, είμαστε μακριά από συμφωνία.

Υποσχέσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν σαφώς επιδεινωθεί.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Δείχνει επίσης πόσο επικίνδυνη είναι η κρίση αν αυτή οδηγεί σε κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία εμπειρία από διακυβέρνηση ή για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη.

Αυτό, στη συνέχεια, απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής, η οποία είναι δύσκολη όταν δεν υπάρχει χρόνος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.