Quantcast
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Τι αλλάζει στα εισιτήρια - enikonomia.gr
share

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Τι αλλάζει στα εισιτήρια

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται το επόμενο χρονικό διάστημα νέο σύστημα πληρωμής εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα είναι διασυνδεμένη μέσω του wallet στο κινητό του πολίτη ή της πιστωτικής χρεωστικής κάρτας και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα μπαίνουν πιο εύκολα  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα λεωφορεία Express που κάνουν δρομολόγια για το αεροδρόμιο και μετά θα ισχύσει σε όλα τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τρόλεϊ, μετρό κλπ), όπως αναφέρει η ΕΡΤ.  Aυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τον κόσμο καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση του χαρτιού αλλά συγχρόνως αναμένεται να μειωθούν και οι τζαμπατζήδες που μετακινούνται  στα ΜΜΜ με τα εισιτήρια άλλων επιβατών.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Για το νέο σύστημα πληρωμής εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μίλησε πρόσφατα και ο πρόεδρος Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, Σπύρος Ρεβύθης  στο Action 24. «Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπαίνει μια ηλεκτρονική εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη και από το κινητό οπότε  αυτό θα διευκολύνει την αγορά εισιτηρίου» σημείωσε ο κ. Ρεβύθης και πρόσθεσε πως « η νέα εφαρμογή θα είναι για όλο τον Όμιλο ΟΑΣΑ…θα αφορά τα λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ γενικά όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε τι θα ισχύσει για τους πολίτες που δεν έχουν smartphone.  «Τα πάντα θα ισχύουν όπως ίσχυαν: ανοιχτά εκδοτήρια, αυτόματα μηχανήματα πώλησης, οι σταθερές συγκοινωνίες και όλα τα σημεία αγοράς εισιτηρίου θα εξακολουθούν να ισχύουν όπως ήταν πάντα. Δεν αλλάζει κάτι. Όσοι έχουν smartphone κυρίως (η νεολαία και οι άνθρωποι που γνωρίζουν από τεχνολογία) θα μπορούν να προσθέσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους  για να πληρώνουν το εισιτήριο τους όπως γίνεται και με τις εφαρμογές για  παραγγελίες για φαγητά» απάντησε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Στο σύστημα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος. Μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στα λεωφορεία του αεροδρομίου και, βάσει προγραμματισμού, στόχος είναι να εφαρμοστεί παντού έως την άνοιξη του 2024, είχε επισημάνει.

Πως λειτουργήσει το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα πληρωμής στα ΜΜΜ αναμένεται να λειτουργήσει ως εξής:

-Ο πολίτης θα αγοράζει το κόμιστρο με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή (π.χ. Google Pay).

-Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς του πελάτη για την εκτέλεση ψηφιακών συναλλαγών, στον εξοπλισμό πώλησης, στα επικυρωτικά μηχανήματα (σε λεωφορεία, τραμ και σταθμούς Μετρό) και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών (στους σταθμούς του Μετρό).

-Στην πρόσκληση του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι η διαδικασία ανέπαφης συναλλαγής με χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει λειτουργία NFC και εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού καθώς και η χρήση τραπεζικής κάρτας με EMV τεχνολογία για χρήση στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης θα περιγραφεί όταν παραδοθούν από τον ανάδοχο οι σχετικές μελέτες εφαρμογής για την συγκεκριμένη λειτουργικότητα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.