Quantcast
Μετά τη σύγκλιση στο φορολογικό, σειρά έχει το δημοσιονομικό κενό - enikonomia.gr
share

Μετά τη σύγκλιση στο φορολογικό, σειρά έχει το δημοσιονομικό κενό

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Με νέα τηλεδιάσκεψη για σήμερα και συνομιλίες δια ζώσης από αύριο στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι επαφές με τους δανειστές ώστε η Ελλάδα να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά σε συμφωνία μέχρι και την σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ρίγα της Λετονίας.

Μετά την πρόταση για το θέμα του ΦΠΑ που εστάλη χθες και συζητήθηκε στην χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη με το Brussels Group σήμερα θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά.

Στην νέα τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σήμερα το απόγευμα θα συνεχιστεί η συζήτηση για το κρίσιμο θέμα του δημοσιονομικού κενού το οποίο αν και βρίσκεται ακόμη στην σκιά των κόκκινων γραμμών (του ασφαλιστικού και των εργασιακών) αναγορεύεται στο υπ αριθμόν ένα θέμα της διαπραγμάτευσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δεχθεί την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ανέφικτο.

Ωστόσο βρίσκονται μακριά από τις προτάσεις της Κυβέρνησης που θέλει για φέτος το στόχο να τεθεί στο 0,75%- 1% του ΑΕΠ ώστε να υπάρχει χρόνος η οικονομία να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Επίσης, υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά τα έσοδα του 2015 δεδομένου ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία η πραγματική οικονομία είναι «παγωμένη» και ο ρυθμός είσπραξης είναι μειωμένος.

Οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργείου οικονομικών δεν είναι επαρκή αφού στην πλειοψηφία τους είναι μέτρα που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν άμεσα και εξ αυτού είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσο θα αποδώσουν.

Επίσης επιμένουν να έχουν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την δαπάνη των συντάξεων με δεδομένου ότι οι προηγούμενοι υπολογισμοί είχαν γίνει με δεδομένο ότι τα μνημονιακά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και της αύξησης του ορίου ηλικίας θα εφαρμόζονταν από 1.1.2015 κάτι που δεν συνέβη λόγω της αλλαγής της Κυβέρνησης.

Οι διαφορές στα δημοσιονομικά είναι και ο λόγος για τον οποίο την διαπραγματευτική ομάδα που θα ταξιδέψει αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες στην οποία προϊσταται ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα συνοδεύει αυτή την φορά και η διευθύντρια Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου.

Στην βασική ομάδα έχουν περιλαμβάνονται ως γνωστό ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο σύμβουλος του Μαξίμου για ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Κατά την διάρκεια του νέου κύκλου της διαπραγμάτευσης αναμένεται να εξεταστεί και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων που αποτελούν βάρος για τις συστημικές τράπεζες.

Οι δανειστές ζητούν συνολική λύση και για τους ιδιώτες ενώ δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση της Κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηρισμούς δεδομένου ότι χαρακτηρίζουν και την νέα πρόταση που έχει υποβάλλει το υπουργείο οικονομίας υπερβολικά γενναιόδωρη.

Αυτός είναι ο λόγος που στην αποστολή που φεύγει σήμερα για τις Βρυξέλλες θα συμμετέχει και διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, κ. Μιχάλης Νικολακάκης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.