Quantcast
Μετά το ΔΝΤ σειρά έχει το Brussels Group - enikonomia.gr
share

Μετά το ΔΝΤ σειρά έχει το Brussels Group

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Δεσμεύσεις για πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και «εντατικότερες» διαπραγματεύσεις από σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλες ανέλαβε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατά την συνάντηση που είχε με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό στέλεχος της συνθήκης του Μπρέτον Γούντς.Θα εξοφλήσει κανονικά τις υποχρεώσεις της σε όλους τους δανειστές της συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» τόνισε μετά την συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ ο υπουργός Oικονομικών.

«Ο υπουργός Βαρουφάκης κι εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών» είπε η κ. Λαγκάρντ για να προσθέσει «Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου».

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε την ικανοποίηση της για την δέσμευση του υπουργού ότι θα βελτιωθεί η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων του Οργανισμού στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα επιστρέψει από σήμερα στην διαπραγμάτευση των Βρυξελλών: «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα.» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη τηλεφωνικής επικοινωνία που είχε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ με τον Πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει οι τεχνικές συναντήσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ να μην γίνονται σε ξενοδοχεία αλλά στα αρμόδια υπουργεία.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΔΝΤ ο υπεύθυνος του ταμείου για την Ευρώπη κ Πολ Τόμσεν και ο προηγούμενος απεσταλμένος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος συνόδευε το έλληνα υπουργό στο ταξίδι του.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Σήμερα στις πέντε το απόγευμα – ώρα Ελλάδας – , ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός στην Ουάσιγκτον από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κ. Caroline Atkinson…

Δείτε το σχετικό video μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.