Quantcast
Μετά το «'Οχι» ξεκινά το θρίλερ της διαπραγμάτευσης - enikonomia.gr
share

Μετά το «’Οχι» ξεκινά το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Θρίλερ για γερά νεύρα θα είναι η διαπραγμάτευση που ξεκινά από σήμερα μετά την νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφού θα γίνει κάτω από συνθήκες απόλυτης πιστωτικής ασφυξίας και την χρεοκοπία κυριολεκτικά να χτυπά την πόρτα.

Πληροφορίες από Κυβερνητικούς κύκλους θέλουν την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται για ακόμη πιο σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι οποίοι όμως μάλλον δεν ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Υπό το φώς των νέων συνθηκών για την ελληνική πλευρά , το πρώτο θέμα στις διαπραγματεύσεις θα είναι πλέον η αναδιάρθρωση του χρέους αφού αυτό υποδεικνύει και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει οι πιστωτές μας θα πρέπει να εγγυηθούν και ένα πλήρες αναπτυξιακό πακέτο που θα εγγυάται την έξοδο από της Ελλάδας από την κρίση.

Από την άλλη μεριά των πιστωτών τα πράγματα είναι διαφορετικά Το πόσο εφικτό είναι μια συμφωνία εξπρές όπως την αναμένει η Κυβέρνηση θα φανεί κατ αρχήν κατά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Ευρώ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα.

Μετά όμως το δημοψήφισμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ελληνικό θέμα θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ευρωπαίων τεχνοκρατών οι οποίοι μοιραία θα πρέπει να εξετάσουν για άλλη μια φορά δύο διαφορετικά κείμενα.

Την ελληνική πρόταση με τις προσθήκες που έκανε στο πάρα πέντε με την επιστολή του ο Πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη και την πρόταση των θεσμών.

Με δύο λόγια η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει για πολλοστή φορά σχεδόν από την αρχή αφού οι δύο προτάσεις θα πρέπει ταυτιστούν μετά από επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και στην συνέχεια να τις εγκρίνουν στο σύνολο τους και οι θεσμοί.

Η σύνθεση των δύο κειμένων θα πρέπει να γίνει σε χρόνο ρεκόρ ώστε να είναι έτοιμη να εξεταστεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα αύριο το πρωί εκτάκτως και πάλι για το θέμα της Ελλάδας.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα του Eurogroup θα κυλήσει θετικά ή λιγότερο θετικά και η Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο μεταξύ όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της η ΕΚΤ θα αλλάξει την στάση αναμονής που διατηρεί όλο αυτόν τον καιρό για την Ελλάδα και θα αυξήσει την χρηματοδότηση από τον ELA.

Το πιο πιθανό είναι να μην δώσει παραπάνω χρήματα στις τράπεζες και να αναβάλλει για πολλοστή φορά το κούρεμα των εγγυήσεων των τραπεζών.

Αυτό θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ειδική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ για να αποφασίσει την επόμενη μέρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισαν οι τράπεζες και περιορίστηκε το όριο τω αναλήψεων στα 60 ευρώ ημερησίως.

Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτηθούν τα έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δις ευρώ που λήγουν την Τετάρτη και κατέχονται κατά κύριο λόγο από ελληνικές τράπεζες.

Το ίδιο δύσκολο θα είναι να αποπληρωθεί και η επόμενη δόση του ΔΝΤ ύψους 450 εκ ευρώ που λήγει στις 13 του μήνα ενώ είναι ακόμη ληξιπρόθεσμη η δόση του Ιουνίου προς το Ταμείο ύψους 1,55 δις ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα όμως θα είναι στις 20 του μήνα η αποπληρωμή των ομολόγων αξίας 3,4 δι ευρώ προς την ΕΚΤ.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.