Quantcast
Μετά το «σκληρό ροκ» σειρά έχει η «διπλωματία» για χρέος και τρόικα - enikonomia.gr
share

Μετά το «σκληρό ροκ» σειρά έχει η «διπλωματία» για χρέος και τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Με μια σαφώς ηπιότερη και πιο φιλοευρωπαϊκή ρητορική αλλά με τα ίδια επιχειρήματα εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης μετά την συνάντηση του με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν φτάνοντας μάλιστα να χαρακτηρίσει την Γερμανία πνευματικό φάρο για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την Γερμανία τόνισε ότι σαφώς και θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αφού η Ελλάδα θεωρεί πνευματικό φάρο την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης όπως επίσης και την Γαλλία.

«Θα βρούμε λύση στα προβλήματα της Ευρώπης μόνο αν κάτσουμε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά του πάγκου έχοντας τα απέναντί μας και όχι αν καθόμαστε οι μισοί εναντίον των άλλων μισών » είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα, σχετικά με την διαμάχη Βορρά Νότου η οποία υπάρχει ως περιβάλλον τα τελευταία χρόνια λόγω των προγραμμάτων διάσωσης των χωρών του νότου ήταν ξεκάθαρος «Όποιος πρεσβεύει την διαμάχη Βορρά Νότου είναι εχθρός της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά επέμενε – με μια σαφώς πιο διπλωματική διατύπωση – στις απόψεις του για κούρεμα του ελληνικού χρέους και ασυμφωνία με την τρόικα.

Δεχόμενος βροχή ερωτήσεων για το θέμα της τρόικας που ξεκίνησε από την Παρασκευή και ήταν η αφορμή για την κορύφωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας των θεσμικών οργάνων αλλά και πολλών χωρών της Ευρωζώνης επανέλαβε κατ αρχήν την προσήλωση του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είπε ότι η ΕΕ η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι σαφώς συνομιλητές της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά την τρόικα είπε ότι είναι «ένα τεχνοκρατικός όρος που διαδόθηκε μετά την δημιουργία των προγραμμάτων για την Ελλάδα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πρόγραμμα που δεν θα αναπαράγει την κρίση. Η ομάδα των τεχνοκρατών που ορίστηκε για να εφαρμόσει τα προγράμματα που ξεκίνησαν από το 2010 δεν είναι αρμόδια να διαπραγματευτεί αυτό το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στην δόση των 7,2 δις είπε ότι «η Ελλάδα σαφώς και έχει μεγάλες οικονομικές ανάγκες αλλά στοχεύει να τις λύσει εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που δεν θα επιβαρύνει άλλο τον μέσο ευρωπαίο πολίτη ο οποίος -όπως επανέλαβε- έχει πληρώσει ήδη πάρα πολλά . «Για το λόγο αυτό είπε σε συνεργασία με την Ευρώπη θα πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και όχι τα χρήματα των ευρωπαίων να πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα χρέους» κατέληξε στην σκέψη του υπονοώντας χωρίς να το λέει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Θα αντικαταστήσουμε ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα με ένα άλλο, κοινωνικά δίκαιο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Ο κ. Βαρουφάκης επανήλεθε και στο θέμα του περιθωρίου χρόνου που ζητά η Ελλάδα για να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει ένα τεράστιο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Στο περιθώριο αυτό χρόνου μίλησε και για μια λύση που θα βρεθεί σε διαπραγμάτευση για την ΕΚΤ και για τις μεγάλες λήξεις ελληνικών ομολόγων αξίας περίπου 10 δις ευρώ το Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Παραδέχθηκε επίσης και την εμπλοκή του οίκου Lazard στην λύση που θα παρουσιάσει για το ελληνικό χρέος.

Ο Μισέλ Σαπέν

Σταθερός στις θέσεις του με τον ίδιο διπλωματικό τρόπο εμφανίστηκε στις δικές του τοποθετήσεις και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν.

Δήλωσε πολλές φορές ότι η Γαλλία είναι φίλη χώρα προς την Ελλάδα και θα σταθεί δίπλα της όσο θα προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της.

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα παρέχει τεχνογνωσία σε ότι αφορά την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη φόρων.

Τόνισε ότι σίγουρα η Ελλάδα θα πρέπει να ανασάνει από το «άγος» του χρέους της που φτάνει το 175% του ΑΕΠ «Θα πρέπει να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» είπε χωρίς να αναφέρεται όμως στο επιχείρημα που σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσε κατά την συνάντηση ο κ Βαρουφάκης για άμεσο κούρεμα του «δημόσιου» χρέους της χώρας μας.

Στο θέμα της τρόικας ήταν επίσης ξεκάθαρος. Παραδέχθηκε μεν ότι η τρόικα ως έννοια είναι αρνητική για τους έλληνες πολίτες λόγω των δεινών που έχει φέρει το πρόγραμμα.

Αστειευόμενος πρόσθεσε « μπορεί να την λέμε τρίο ή κουαρτέτο αν και τα θεσμικά όργανα ελέγχου είναι τρία. ¨Όπως και να έχει ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ πρέπει να έχουν μια εποπτεία στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.