Quantcast
Μεταναστευτικό: Κατατέθηκαν οι ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων σε νησιά - Τι προβλέπουν - enikonomia.gr
share

Μεταναστευτικό: Κατατέθηκαν οι ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων σε νησιά – Τι προβλέπουν

δημοσιεύτηκε:

Κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την “επίταξη ακινήτων” σε νήσους υποδοχής μεταναστών και για την “αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου”. Οι δύο ΠΝΠ κατατίθενται προς κύρωση με τη μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, -κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τότε που ίσχυσε, η από 10/02/2020 ΠΝΠ “Κατεπείγουσες “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας” (Α’ 28), με την οποία προβλέπεται η επίταξη ακινήτων σε νήσους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, καθορίζεται εύλογη αποζημίωση. Σημειώνεται ότι η προθεσμία έκδοσης της ΚΥΑ σχετικά με τον καθορισμό της αποζημίωσης των δικαιούχων, παρατείνεται για δύο μήνες, με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.
-κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τότε που ίσχυσε, η από 02/03/2020 ΠΝΠ “Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου” (Α’ 45), με την οποία αναστέλλεται, από την έναρξη ισχύος της κυρούμενης ΠΝΠ, η υποβολή των εν λόγω αιτήσεων, από άτομα που εισέρχονται στην χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ρύθμιση ισχύει για ένα μήνα με δυνατότητα σύντμησης κατόπιν πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.
Επίσης, απαλλάσσονται αναδρομικά από 24/02/2020 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών από:
-τον ΦΠΑ, η ναύλωση και μίσθωση πλοίων ή αεροσκαφών που πραγματοποιούνται για τη μεταφορά ή φιλοξενία ή οποιαδήποτε άλλη χρήση με σκοπό την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, η παράδοση και η εισαγωγή καυσίμων, λιπαντικών, τροφοεφοδίων και λοιπών αγαθών, που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων και αεροσκαφών αυτών.
-τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) τα καύσιμα που προορίζονται για τις ανάγκες των δημοσίων αρχών,
-κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, η παράδοση ή εισαγωγή αγαθών καθώς και η παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ή έκτακτων και επειγουσών αναγκών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.