Quantcast
Μεταξύ «παράλογων εξαιρέσεων» και «ατυχών επιλογών» οι μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Μεταξύ «παράλογων εξαιρέσεων» και «ατυχών επιλογών» οι μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Θολό τοπίο επικρατεί για τον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα ώστε να έχει πρόσβαση κατ’ αρχήν στα 7,2 δις της δόσης που εκκρεμεί από το 2014.

Ήδη από χθες ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωομάδας κ. Τόμας Βίζερ έκανε αρνητική κριτική στην προαναγγελία της ρύθμισης των 100 δόσεων την οποία χαρακτήρισε «ατυχή επιλογή».

Την ίδια ώρα από την Αθήνα τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα έχει πρόβλημα αφού θα στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε χθες το ενδεχόμενο επιβολής μια έκτακτης εισφοράς γα όσους έχουν χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους θα αφορά και σε ποιο ποσοστό.

Επίσης ανέφερε στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα ποτά, τα τσιγάρα και τα τυχερά παιχνίδια.

Αρνείται όμως την αύξηση των συντελεστών σε τουρισμό, τρόφιμα και φάρμακα.

Άφησε επίσης το ενδεχόμενο επιβολής μιας έκτακτης εισφοράς για υψηλά εισοδήματα ίσως μέσω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καμμία συγκεκριμένη πρόταση για αυτό που δεσμεύεται η πρόταση Βαρουφάκη για αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ και κατάργηση των «παράλογων εξαιρέσεων».

Στο μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού οι προτάσεις για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα περιοριστούν μόνο οι πρόωρες συντάξεις για ειδικά και «ευγενή» ταμεία και ειδικά των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιάς διαβεβαίωνε χθες ότι δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τις γυναίκες και τα βαρέα και ανθυγιεινά . Η τριμερής όμως είχαν ζητήσει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις συντάξεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Είναι ακόμη ανοιχτό το ποιός θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015 αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 1,5% του ΑΕΠ που προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Το κρίσιμο θέμα για την παρούσα περίοδο θα είναι η διευθέτηση που θα γίνει για την πληρωμή της δόσης ύψους 1,4 δις ευρώ για το Μάρτιο προς το ΔΝΤ για την οποία όλοι ομολογούν ότι για την ώρα ότι δεν υπάρχει λύση.

Την Παρασκευή αποφασίστηκε επίσημα η επιστροφή των 10,9 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματoπιστωτικής Σταθερότητας στο EFSF και θα είναι διαθέσιμα μέχρι και το Ιούνιο αλλά μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αφού πρώτα υπάρξει εισήγηση σχετική εισήγηση από την ΕΚΤ.

Παράλληλα στην συνεδρίαση που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες έγινε αποδεκτή και η τετράμηνη παράταση και η τρίτη τροποποίηση του Βασικού Χρηματοδοτικού μηχανισμού βοήθειας που περιλαμβάνει και την δόση των 1,8 δις ευρώ από το δάνειο της ΕΕ η οποία δεν παύει να συνδέεται με την υποχρέωση της χώρας μας να ολοκληρώσει το μνημόνιο και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του μνημονίου με ότι αλλαγές γίνουν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.