Quantcast
Μηταράκης στον Realfm 97,8: Αυτές είναι οι βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού - Τι είπε για τον Σαμαρά και το μεταναστευτικό - enikonomia.gr
share

Μηταράκης στον Realfm 97,8: Αυτές είναι οι βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού – Τι είπε για τον Σαμαρά και το μεταναστευτικό

δημοσιεύτηκε:

Τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού και τις “διορθώσεις” στον νόμο Κατρούγκαλου περιέγραψε στον Realfm 97,8 ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις εξής αλλαγές:

“Πρώτον, η μείωση των εισφορών – μειώνουμε τις εισφορές κατά 25% στους μισθωτούς και μειώνουμε τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν δεχτεί υπέρμετρη φορολόγηση. Δεύτερον, θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης εκείνων που δούλεψαν πάνω από 35- 40 χρόνια γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν άδικος γι’ αυτούς που έμειναν πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας. Τρίτον, θέλουμε να καταργήσουμε το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Συνολικά θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με μια κύρια, δημόσια και αναδιανεμητική κύρια σύνταξη, με μια κεφαλαιοποιητική επικουρική και με κίνητρα και στον τρίτο πυλώνα με την ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό που κάνουν όλες οι δυτικές οικονομίες”.

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Μητσράκης απάντησε ότι “στόχος είναι να κάνουμε μια κεφαλαιοποίηση του συστήματος, να δημιουργηθεί ένας ατομικός κουμπαράς, όπου για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/2021 οι προσωπικές τους εισφορές θα μπαίνουν στον δικό τους λογαριασμό και κατά συνέπεια δεν θα εξαρτάται η επικουρική από τις δημογραφικές εξελίξεις της χώρας ούτε και από τις δυνατότητες που θα έχει μελλοντικά, το 2060,2070 το κράτος για τη στήριξη της επικουρικής σύνταξης”.


Για τις καθυστερήσεις στις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Μηταράκης τόνισε: “Είναι πολύ τραγική η κατάσταση στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, η οποία υποτίθεται ότι έγινε το 2017 έγινε μόνο στα… χαρτιά. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ούτε των πληροφοριακών συστημάτων, μόνο για τον ΕΦΚΑ είναι 23. Η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ψηφιοποίηση. Από τον Ιούλιο του 2020 θέλουμε το 1/3 των αιτήσεων να μπορεί να εκδίδεται αυθημερόν ψηφιακά. Το 90% των συντάξεων ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021. Δεν είναι μακρινοί στόχοι, είναι άμεσοι. Και μόνο με την ψηφιοποίηση των συστημάτων θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα που βρήκαμε. Ήδη επιταχύνουμε τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων με το παλιό σύστημα και έχουμε μεταφέρει κόσμο περισσότερο για να συμβάλλει στην ταχύτερη έκδοση. Το 90% των συντάξεων το 2021 θα μπορεί να βγαίνει αυτόματα, μόνο ένα 10% θα μείνει στο παλιό σύστημα, αλλά θα είναι πιο εύκολη η έκδοσή τους”.

Για τις ρυθμίσεις στα Ταμεία και τις διαφορές στις δόσεις με εκείνες της εφορίας, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι “σε κάποια σημεία οι ρυθμίσεις ήταν πιο ανοιχτές στα Ταμεία. Η γενικότερη λογική είναι όπου μπορούμε, να εναρμονιστούμε με την εφορία ώστε ο πολίτης να έχει ένα “σετ κανόνων”. Άρα στόχος είναι όπου είναι εφικτό να εξισωθούν οι διαδικασίες και της εφορίας και των Ταμείων ως προς τις δόσεις”.

Επίσης, είπε ότι “στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχουν εκδοθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ του ΝΑΤ”.

Για την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μηταράκης είπε ότι “ο κ. Σαμαράς έχει ξεκάθαρες απόψεις και στο θέμα του μεταναστευτικού και σε εκείνο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως οι θέσεις του δεν διαφέρουν από εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί να διαφέρει η γλώσσα που χρησιμοποιούν. Να σας θυμίσω ότι έως και το 2015 ο όρος λαθρομετανάστες ήταν η πρώτη επίσημη ορολογία της χώρας που χρησιμοποιούσε για δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία. Για λόγους πολιτικής αβρότητας χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι τον όρο παράτυπος μετανάστης. Μην μένουμε στις λέξεις. Εγώ να δεχτώ τα “κλικ” που λέτε, ότι έκανε λίγο προς τα Δεξιά ο κ. Σαμαράς, αλλά είναι στην ίδια κατεύθυνση. Πρώτον, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών η θέση της ΝΔ είναι ότι πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία έχουμε όμως διευκρινίσει ότι οι διεθνείς συμφωνίες παράγουν τετελεσμένα και πρέπει να ακολουθούνται και αν θες να απαλλαγείς πρέπει να προχωρήσεις σε μια νέα συμφωνία και δεύτερον για το μεταναστευτικό, ότι πλέον δεν είναι προσφυγικό αλλά μεταναστευτικό και ότι έχουμε παράτυπους οικονομικούς μετανάστες και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο είναι επίσημη θέση της ΝΔ”.

“Έχω φιλική σχέση με όλους και με τον κ. Σαμαρά. Πολλοί υπουργοί έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή λαθρομεταναστών” πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μηταράκης.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.