Quantcast
Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα 12 μέτρα για την οικονομία - Τι ανακοίνωσε για εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα 12 μέτρα για την οικονομία – Τι ανακοίνωσε για εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο του Helexpo Forum. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η συνολική ενίσχυση της οικονομίας φτάνει τα 6,8 δισ. ευρώ.

-Μειώνονται κατά τρεις μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών ιδιωτικού τομέα για το 2021.

-Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχάς για ένα έτος, το 2021.

-Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει για έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Με τον μόνο όρο ότι οι θέσεις στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν μάλιστα είναι μακροχρόνια άνεργος η επιχείρηση θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως επιπλέον.

-Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται επίσης η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, ενώ προστίθενται οι καλλιτέχνες και οι ξεναγοί.

-Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του 3ου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και ΜΚΟ που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Δρομολογείται και 4ος κύκλος για τον Νοέμβριο με αρχικό ύψος 600 εκατ. ευρώ.

-Μετά την παρέμβασά μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, από το 2021 έως το 2021. Αποτελεί σημαντική ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων.

-Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ των κυρίων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Έως τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

-Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας. Απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από το 2020.

-Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται έως και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

-Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.

-Η πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

-Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν, ενώ μειώνονται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Έτσι εντάσσονται εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν τη μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.