Quantcast
Μητσοτάκης: Ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια το Market pass - Ελπίζω να υπερψηφιστεί από την Αντιπολίτευση - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια το Market pass – Ελπίζω να υπερψηφιστεί από την Αντιπολίτευση

δημοσιεύτηκε:

Την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει το μέτρο για το market pass εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. 

«Στη Βουλή βρίσκεται ήδη η ρύθμιση που προβλέπει την κάλυψη από την Πολιτεία του 10% των εξόδων σχεδόν κάθε ελληνικού νοικοκυριού για τις αγορές πρώτης ανάγκης. Είναι ακόμη ένα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια, που δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το μέσο εισόδημα μέχρι που να βγούμε στο ξέφωτο και από αυτή τη διεθνή κρίση.

Ελπίζω, τελικά, το μέτρο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» για τους πιο ευάλωτους. Αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο στο οποίο αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών. Από τα διυλιστήρια δηλαδή, στους πολίτες.

Και επιμένω στη διπλή διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς άκουσα σχόλια τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται. Γιατί δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και «ψίχουλα» και «υπερβολικά». Δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά στο 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά «αντίδωρα» άλλων εποχών», τόνισε.

«Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις, φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των «αριστερών του χαβιαριού», όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων «φιλελεύθερων πολυτελείας» στη χώρα μας.

Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική.

Αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε τη δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή

Αυτά, λοιπόν, για να αποφεύγεται η εύκολη κριτική, αλλά και για να αναδεικνύεται η διπλή αποστολή αυτής της κυβέρνησης: από τη μία πλευρά να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη, όπως αναγνώρισε πρόσφατα και ο Economist που μας κατέταξε στη θέση του πρωταθλητή της πιο ευχάριστης οικονομικής έκπληξης παγκόσμια για το 2022. Ταυτόχρονα, όμως, να στηρίζει και τους πολίτες, γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη. Είμαστε παράταξη και της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Είμαστε δηλαδή μία παράταξη αληθινά προοδευτική» συμπλήρωσε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.