Quantcast
Μητσοτάκης: Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία – “Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της” - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία – “Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της”

δημοσιεύτηκε:

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παράλληλα είπε ότι πρώτο θέμα θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι πιστεύει ότι είμαστε κοντά για να πετύχουμε συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και πως επιμέρους ενστάσεις κρατών μπορούν να καμφθούν.

«Θα συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου τιμές που δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου για να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο RepowerEU λέγοντας ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις το οποίο η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί απορροφώντας σημαντικούς πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του RRF.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. «Σε 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες. Την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα είναι και αυτοί πρόσθετοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.