Quantcast
Μητσοτάκης: Οριζόντια η επιδότηση στο φυσικό αέριο—Τι θα ισχύσει για το ρεύμα - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Οριζόντια η επιδότηση στο φυσικό αέριο—Τι θα ισχύσει για το ρεύμα

δημοσιεύτηκε:

«Η επιλογή μας είναι να μην… τσιμπάμε στις προκλήσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Sfera αναφερόμενος στην Τουρκία.

«Είναι σίγουρα προεκλογικό παιχνίδι» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή».

«Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αν και δεν απέκλεισε τον διάλογο, διεμήνυσε πως όλοι ξέρουν ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα.

«Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε. Με τις συμμαχίες που έχουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να συζητάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητάμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, χωρίς να πλακωνόμαστε. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» αναρωτήθηκε  ο Πρωθυπουργός.

Για το φυσικό αέριο και το ρεύμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου.

Παραδεχόμενος πως «πέρυσι κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις», καθώς «είχαμε βάλει το όριο χαμηλά», ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση».

Για το φυσικό αέριο είπε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια. «Είναι λίγα τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου», είπε και προανήγγειλε ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «οκτώ μήνες επιμένω σε πλαφόν για το αέριο. Κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα επέμεναν να μην μπει πλαφόν στο αέριο. Αλλά, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό που έχουμε».

Για τον κατώτατο μισθό

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, θα γίνει από την 1η Μαΐου 2023. «Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αναφορά στο μαγείρεμα και το… κλιματιστικό

Όταν αναφέρθηκε στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη μεγάλη του “διαφορά” με την σύζυγό του, Μαρέβα.

«Η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη», είπε για να κάνει την… αποκάλυψη: «αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition. Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό.

Σχετικά με το εάν μαγειρεύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά και είπε ότι μόνο ψήνει, αλλά δεν θεωρεί το μπάρμπεκιου μαγείρεμα.

Σε ερώτηση για τις συνήθειές του, ο Πρωθυπουργός απάντησε:

«Σηκώνομαι 7 παρά τέταρτο, ασκούμαι δύο φορές την εβδομάδα, πάω γραφείο και διαβάζω εφημερίδα. Τώρα ακούω λίγο ραδιόφωνο, κυρίως μουσικό πλέον. Και ελληνικό και ξένο».

Αγαπημένο χρώμα του είναι «το μπλε, σε όλες τις αποχρώσεις». Στην ερώτηση, δε, αν κάνει δουλειές στο σπίτι απάντησε: «Μέχρι εκεί που μπορώ. Μέχρι καμιά λάμπα. Οι ασφάλειες ξέρω πού είναι».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.