Quantcast
Μητσοτάκης προς Τουρκία: Αμόκ για τα νησιά – Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Αμόκ για τα νησιά – Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή

δημοσιεύτηκε:

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά το υπουργείο άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις των γειτόνων, αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία. Εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό».

«Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει του αρμόδιους χειριστές να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των σημαντικών συμβάσεων. Το κύριο μέρος τους αφορά στις φρεγάτες “Belharra” οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Rafaleκαι με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο», τόνισε.

Συνδέονται αυτές οι επιλογές – είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – επίσης με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν ακόμη τέσσερα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας. «Πρόκειται για άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ε.Δ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πετύχαμε μια εξαγορά ιδιαίτερα επωφελή για τη χώρα»

«Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχές. Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα. Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ακόμη πως εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας, δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Rafale θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα. Η παράδοσή τους έως τα τέλη ‘24 θα μπορεί να ακολουθεί διαρκή εξέλιξη συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale. Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα «Rafale διαθέτουν πτητικά χαρακτηριστικά με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι χειριστές. Πρόκειται για τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν πάντα το μεγάλο μας όπλο. Αξίζουν να έχουν τα πιο σύγχρονα μέσα και κυρίως δικαιούνται την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα η απαλλαγή από κάθε φόρο πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων. Ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας πολύχρονη αδικία εις βάρος τους και θα έχει και συνέχεια.

Γύρω από το κόστος και πλαίσιο των Rafale επιτρέψτε μου να ζητήσω αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε τα Rafale φθηνότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε μεταξύ άλλων και τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός».

«Λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Τα βάζετε όλα σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξετε στο «παρών». Και σας ρωτώ αν αυτή είναι στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταψηφίσατε την ελληνογαλλική συμφωνία, θα καταψηφίσετε και αυτήν με τις ΗΠΑ. Και καταψηφίσατε και το εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός του είπε να τοποθετηθεί γι’ αυτό που είπε ο ξάδελφός του ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός και είπα ότι «γι’ αυτήν την παράταξη, για τη ΝΔ, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός».

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή και ανοικτή σε διάλογο

Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα νησιά όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στήριξη της κοινωνίας από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε:

«Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας.

Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το “παρών” σημαίνει “απών”».

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.