Quantcast
Μητσοτάκης: Τέλος στις παθογένειες με τους διορισμούς διοικήσεων στο Δημόσιο - Τι θα αλλάξει - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Τέλος στις παθογένειες με τους διορισμούς διοικήσεων στο Δημόσιο – Τι θα αλλάξει

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στο σύστημα του Δημοσίου. «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών πιστεύουμε ότι θα δώσει πια μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες. Είναι μία ακόμα σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και είναι μια προσπάθεια την οποία θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να τη στηρίξουμε, γιατί προφανώς αφορά και εποπτευόμενους φορείς όλων των Υπουργείων» είπε στο υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος  στην ποιότητα των διορισμένων διοικήσεων  στους φορείς του Δημοσίου.

«Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε. Στην αξιολόγηση βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Είναι, θα τονίσω, μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» συμπλήρωσε.

Δημόσιο: Οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τη στοχοθεσία

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube οδηγίες για την εφαρμογή του νέου συστήματος στοχοθεσίας στο Δημόσιο. «Η στοχοθεσία στον Δημόσιο Τομέα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νέου, αναμορφωμένου συστήματος αξιολόγησης το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2023 και συνεχίζει μέσα από μία δυναμική διαδικασία, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί, για πρώτη φορά, στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στο βίντεο, το οποίο έχει αναρτηθεί στο κανάλι του υπουργείου Εσωτερικών στο YouTube με τίτλο «Παρουσίαση του νέου Συστήματος Στοχοθεσίας Φορέων του Δημοσίου με βάση τον ν.4940/2022» περιγράφεται η διαδικασία, οι τρόποι επίτευξης και το περιεχόμενο της στοχοθεσίας και περιλαμβάνονται απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατανοήσουν την έννοια της στοχοθεσίας και πού αυτή αποσκοπεί.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο

Ποιες αλλαγές θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων

Οι άξονες του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιαμόρφωση του συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Θα γίνεται επιλογή με ηλεκτρονικό τρόπο υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
  • Θα υπάρχουν συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων
  • Θα παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας αλλά και παύση  όταν δεν είναι η  ικανοποιητική απόδοση

Διαδικαστικά, ο κάθε προϊστάμενος δημόσιας υπηρεσίας ή διοικητής δημοσίου φορέα:

  • Θα υπογράφει συμβόλαιο με το δημόσιο στο οποίο θα  αναφέρονται οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν για ένα συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα.
  • Μετά θα γίνεται αξιολόγηση του κάθε προϊσταμένου ή διοικητή για το αν πέτυχε τους στόχους τους οποίους συμφώνησε στο συμβόλαιό του.

Εάν επιτευχθούν οι στόχοι των παραπάνω τότε θα δίνεται η  δυνατότητα καταβολής ενός μπόνους επιβράβευσης  στον προϊστάμενο ή στον διοικητή.

Εάν όμως δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα μπορεί να γίνει και παύση καθηκόντων του προϊστάμενου  ή διοικητή.

Αλλά και για το σύνολο του διοικητικού προσωπικού του δημοσίου προωθείται  το ίδιο μοντέλο σύνδεσης της στόχων, αξιολόγησης και μπόνους – με εξαίρεση της δυνατότητας παύσης από τα καθήκοντα όποιου αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.