Quantcast
Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε το επιτόκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε το επιτόκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ειδησεογραφικό site «tomanifesto.gr».

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μείωση του επιτοκίου για ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο στο 3% από 8,76% που είναι σήμερα.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυτή την εβδομάδα το “κούρεμα” του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας προκλητικά ότι η συντριπτική πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διορθώσει αμέσως αυτήν την αδικία, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου υπερημερίας για οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο ώστε αυτό να διαμορφωθεί στο επίπεδο του αντίστοιχου επιτοκίου το οποίο επιβαρύνει το Δημόσιο. Θα αποκαταστήσουμε την ίση μεταχείριση ιδιωτών και Δημοσίου για να πάμε, όλοι μαζί, επιτέλους την Ελλάδα μπροστά».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι “η δήλωση έγινε με αφορμή το γεγονός ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες μήνα με τον μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76% και οι τόκοι αρχίζουν να «τρέχουν» από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Η κυβέρνηση ωστόσο αντί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έφερε στη Βουλή διάταξη η οποία μειώνει το επιτόκιο του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Το περιόρισε μάλιστα στο μισό, από το 6% στο 3% ετησίως. Έκανε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η οικονομία”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.