Quantcast
Μόνο «καταγραφή προόδου» στο Euroworking Group , χάσμα για εργασιακά, δημοσιονομικό και ενέργεια - enikonomia.gr
share

Μόνο «καταγραφή προόδου» στο Euroworking Group , χάσμα για εργασιακά, δημοσιονομικό και ενέργεια

δημοσιεύτηκε:

Πρόοδος, αλλά και σημαντικά ανοιχτά θέματα, κατέγραψαν χθες στις Βρυξέλλες οι εταίροι και δανειστές, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, σε τεχνικό επίπεδο, σε σχέση με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα μέσα στη βδομάδα, ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη συνέχεια στην ελάφρυνση του χρέους.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup, η οποία προετοιμάζει την προσεχή κρίσιμη για την Ελλάδα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να είναι η τελευταία πριν από το Εurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης θα βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να ενσωματώσουν στα τελικά κείμενα ενδεχόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Διαφορές

Οπως ανέφερε χθες πηγή της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων, τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά αφορούν κυρίως τρεις τομείς, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και την αγορά ενέργειας.

Στα εργασιακά γίνονται δύσκολες συζητήσεις κυρίως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, όπου το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν για πολλά χρόνια. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο συμφιλιωτικοί προτείνοντας οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήξη του Μνημονίου στα μέσα του 2018.

Στο δημοσιονομικό τομέα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κενό που υπάρχει για το 2018, το οποίο κοινοτικές πηγές ανέβαζαν πριν από λίγες μέρες μεταξύ 500 και 600 εκατ. ευρώ. Φυσικά υπάρχει και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο, όμως, συνδέεται με τη στάση του ΔΝΤ. Ορισμένοι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί, θέλουν να κρατήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 τουλάχιστον για δύο χρόνια, ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται ανένδοτο θεωρώντας το στόχο ανέφικτο, γι’ αυτό ζητάει μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα.

Στον τομέα της ενέργειας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αλλαγές στο θέμα των δημοπρασιών της ΔΕΗ θεωρώντας ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν λειτούργησε στην πράξη. Στις Βρυξέλλες τονίζουν πως αν δεν βρεθεί λύση, θα ενταθούν οι πιέσεις για ιδιωτικοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού της ΔΕΗ από το 17% που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο.

Τείχος… Βερολίνου

Η βασική εκτίμηση είναι ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση πριν από το Εurogroup, ωστόσο έχουν χαμηλώσει τον πήχυ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σχετικά με τις δυνατότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου γιατί το ζήτημα του χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ειδικότερα, για μεν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει προετοιμάσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα υιοθετηθούν εύκολα από το Εurogroup. Το ζητούμενο είναι τα μεσοπρόθεσμα που ζητάει το ΔΝΤ, για τα οποία αρνητική εμφανίζεται μόνο η γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. (Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Σουλτς), στους οποίους χθες προστέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τάσσονται υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους, δημιουργεί μια δυναμική που αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνολική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση και το χρέος, τότε ενδεχομένως θα αναζητηθεί μια άλλη ημερομηνία για σύγκληση έκτακτης συνόδου του Εurogroup, το πιθανότερο εντός του επόμενου μήνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.