Quantcast
Μόνο ο Ντράγκι μπορεί να μειώσει την πίεση στους Έλληνες - enikonomia.gr
share

Μόνο ο Ντράγκι μπορεί να μειώσει την πίεση στους Έλληνες

δημοσιεύτηκε:

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στην online έκδοση της η Die Welt παρουσιάζει με ένα γράφημα το σύνολο του προβλήματος ρευστότητας της χώρας υποστηρίζοντας με τον τίτλο της ανάλυσης που ακολουθεί ότι ο Ντράγκι είναι ο καθοριστικός διαπραγματευτής.

Το μεγαλύτερο ατού των δανειστών απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση είναι η ρευστότητα αναφέρει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος περνά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά στην ανάλυση παρουσιάζονται και όλα τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι δανειστές σε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης ακόμα και μετά μια συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση.

Η καθοριστική εμπλοκή της ΕΚΤ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με την απόφαση του ΔΣ του οργανισμού να περιορίσει χρονικά την δυνατότητα εγγυήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φανερώνει την δύναμη που έχει να επηρεάσει την πορεία τους,  αναφέρει το δημοσίευμα. Το ερώτημα που προκύπτει όμως σύμφωνα με την ανάλυση είναι αν τα 25 μέλη έχουν την δυνατότητα να το κάνουν αυτό, δεδομένου ότι είναι δεσμευμένα με τις αποφάσεις των χωρών της ευρωζώνης να κρατήσουν τη Ελλάδα στους κόλπους της. Και ακόμα περισσότερο πόσο θα αφήσουν την πολιτική διαπραγμάτευση να τραβήξει.

Η δυνατότητα του ΔΣ της ΕΚΤ να σταματήσει την τροφοδοσία κεφαλαίων του ELA στην Ελλάδα μπορεί και να εφαρμοστεί εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή. Ο Ντράγκι υπό αυτή την υπόθεση πιθανώς ακόμα και τώρα να συμβουλεύεται τους εταίρους για τις επόμενες κινήσεις του. Ωστόσο ως πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έχει την ισχύ των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων επικεφαλής των χωρών για να πάρει μια τέτοια απόφαση με αποτέλεσμα να χρειαστεί την απόφαση της Ευρωζώνης για να κάνει κάτι τέτοιο.

Τα λεφτά φτάνουν μέχρι τον Μάρτιο και το τελεσίγραφο λήγει την Παρασκευή σε μια Ευρώπη που στην ιστορία της έχει πολλά ληγμένα τελεσίγραφα χωρίς αποφάσεις καταλήγει το άρθρο που σημειώνει ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα έχει συντριπτικά αποτελέσματα στις χώρες μέλη και τους δανειστές ενώ διαπιστώνει ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί η τακτική που εφαρμόστηκε στην Κύπρο τα προβλήματα θα είναι αντίστοιχα μεγάλα. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.